Польський концерн PGZ спростовує, що не отримував запрошення на оборонний форум у Києві

Польський концерн PGZ спростовує, що не отримував запрошення на оборонний форум у Києві

Ексклюзив
Укрінформ
Найбільший польський оборонний концерн PGZ, що перебуває у державній власності, отримав запрошення від української сторони взяти участь у Форумі оборонних індустрій, що проходив минулої п’ятниці у Києві.

Про це в коментарі Укрінформу підтвердила речниця Польської групи озброєнь (PGZ) Беата Перковська, яка зазначила що, попри відсутність представників концерну на форумі у Києві, співпраця між сторонами розвивається дуже активно.

“Так, звичайно. Ми отримали такий лист (із запрошенням на форум ОПК до Києва)”, – заявила Перковська.

Вона уточнила, що “інші обставини” не дозволили керівництву польського концерну взяти участь у форумі в Києві, однак це відбулося “за узгодженням з українською стороною”.

Попри це, як наголосила Перковська, PGZ має дуже тісні стосунки з українською стороною від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

“Ми маємо постійні робочі групи, підписуємо угоди”,- заявила речниця PGZ.

В офіційній позиції PGZ стосовно форуму ОПК у Києві, яке Укрінформ має у своєму розпорядженні, вказується, що відносини з українською стороною базуються “на постійній і тісній двосторонній співпраці, що підтверджується як нещодавніми переговорами на найвищому рівні під час MSPO (Міжнародна виставка озброєнь у місті Кєльце 5-7 вересня – ред.), так і поточними робочими контактами в рамках уже налагоджених відносин через існуючі робочі групи”.

Читайте також: У Польщі відремонтували й передали Україні перші два танки Leopard 2

У ній підкреслюється, що від початку повномасштабної війни РФ проти України PGZ веде активну діяльність, спрямовану на безпосередню підтримку ЗСУ в боротьбі з російським агресором. 

“На сьогодні у цій сфері підписано низку двосторонніх угод безпосередньо з найбільшими суб’єктами українського ОПК”, - повідомили у польському концерні, додаючи, що в межах підписаних угод відбувається, наприклад, ремонт й обслуговування танків Leopard 2, які Україна отримала від союзників. 

Як зазначили у PGZ, відчутним результатом зміцнення ділової співпраці між оборонними секторами обох країн є рекордний контракт на постачання для ЗСУ САУ Krab, а також ремонт цієї техніки в Україні в рамках підписаного контракту з Serwis Orel (входить до PGZ – ред.).

Як відомо, у понеділок вранці в ефірі радіо ZET міністр державних активів Польщі Яцек Сасін, відповідаючи на запитання, чому польських оборонних компаній не було на форумі ОПК у Києві, зазначив, що державний концерн PGZ не було запрошено до Києва. Водночас, він зазначив, що не знає, чи інші польські оборонні компанії запрошувалися до Києва. Ввечері в мережі X Сасін вибачився за “непорозуміння”, зазначивши, що PGZ усе ж був запрошений на форум до Києва, але на момент ефіру в радіо він про це не знав. 

Своєю чергою посол України в Польщі Василь Зварич в ефірі телеканалу TVN24, відповідаючи на запитання, чому польських оборонних компаній не було в Києві, зазначив в понеділок, що Польща у числі перших отримала запрошення і це в польських компаній треба запитувати, чому вони не були присутніми в Києві. Він зазначив, що хоч у Києві очікували на присутність польських компаній ОПК, Україна з повагою сприйняла позицію Польщі не брати участь в цьому заході.

Читайте також: Польський міністр: Україні складно буде увійти до Євросоюзу без підтримки РП

Як повідомлялося, у Києві відбувся Перший міжнародний форум оборонних індустрій (DFNC1), в якому взяли участь 38 компаній-учасниць з 19 країн світу. Це, зокрема, США, Велика Британія, Німеччина, Швеція, Данія, Нідерланди, Канада, Болгарія, Австралія, Бельгія, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Північна Македонія, Словаччина, Іспанія, Хорватія та Фінляндія. На форумі підписано 20 угод із компаніями-партнерами.

Участь у заході взяли виробники танків, артилерії, дронів, боєприпасів, розробники інноваційного програмного забезпечення та власники унікальних складних технологій з держав-партнерів, українські державні та приватні підприємства оборонно-промислового комплексу – як розгалужені групи компаній, так і defence-tech стартапи.

Як відомо, в українсько-польських відносинах зараз спостерігається напруження у зв'язку з так званою зерновою кризою: одностороннє ембарго з боку Польщі на експорт українських зернових на польський ринок і подачі через це Києвом скарги до Світової організації торгівлі

Фото: PAP / Michał Walczak

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-