Візит Зеленського до Канади: Нова військова допомога і лібералізація торгівлі

Візит Зеленського до Канади: Нова військова допомога і лібералізація торгівлі

Укрінформ
Трюдо гарантує довгострокову підтримку України, необхідну для її успіху

Що об’єднує колишніх прем’єр-міністрів Великої Британії Маргарет Тетчер й Ентоні Ідена та президентів США Рональда Рейгана та Дуайта Ейзенхауера? Лише ці четверо людей двічі виступали зі зверненням у канадському парламенті за всю його понад 150-річну історію. Учора до їх переліку приєднався Президент України Володимир Зеленський, який вдруге особисто звернувся до канадських парламентарів під час свого історичного візиту до Канади.

У Канаді очолювана Володимиром Зеленським делегація приземлилася суттєво пізніше, ніж очікувалося, через затримку вильоту з Вашингтона, де її члени до останнього намагалися переконати американських законодавців й лідерів думок у необхідності продовження масштабної підтримки України.

На жаль, у США Україна стала заручницею внутрішньополітичної боротьби та мусить постійно доводити, що заслуговує на кошти американських платників податків.

Ситуація у Канаді – інша, й це впало в око, щойно президентський літак торкнувся посадкової смуги в Оттаві. Попри суттєве запізнення, біля трапа його зустрічав особисто прем’єр-міністр (й за його власними словами, близький друг) Джастін Трюдо, а також друга людина у виконавчій вертикалі влади – віцепрем'єр-міністр Христя Фріланд. Ця дружня атмосфера супроводжувала Зеленського у Канаді усюди, незважаючи навіть на вкрай суворі заходи безпеки.

“БЛАГОСЛОВЕННЯ” ГЕНЕРАЛ-ГУБЕРНАТОРА І ДОВГІ ПЕРЕМОВИНИ З УРЯДОМ

Про прихильність Канади до України й особисто Володимира Зеленського свідчить й той факт, що протягом доби, проведеної на території країни, Президент України зустрівся з усім керівництвом країни, а також представниками всіх опозиційних парламентських партій, які, до речі, як один запевнили його у підтримці.

Перший (він же й останній) робочий день розпочався із візиту ввічливості до генерал-губернатора Канади Мері Саймон, яка радо прийняла Володимира Зеленського, першу леді Олену Зеленську та частину делегації у своїй резиденції. “Ми солідарні з Україною. Сьогодні й завжди ми залишаємося об’єднаними заради демократії та свободи, миру й безпеки”, – написала Саймон після зустрічі.

Генерал-губернатор у Канаді виконує представницьку функцію, хоча формально має статус глави держави. Тому логічно було на початку візиту отримати її “благословення” 

З резиденції кортеж Зеленського, що нараховував півтора десятка автомобілів, вирушив до парламенту, де Президента вже вдруге зустрів Джастін Трюдо. Обійнявшись, як давні знайомі, вони зайшли у приміщення, де провели спершу двосторонні перемовини, а потім зустріч у розширеному форматі, до якої долучилися міністри канадського уряду. Розмова затяглася настільки, що головна подія дня – звернення Зеленського до повного складу парламенту – затрималося на пів години, що є величезним проміжком часу для таких детально організованих подій.

ВИСТУПИ У ПАРЛАМЕНТІ: НА ЧОМУ НАГОЛОШУВАЛИ ТРЮДО І ЗЕЛЕНСЬКИЙ

“Імперська манія Путіна наразилася в Україні на запеклу оборону. Оборону, яка була міцною не лише через підтримку друзів по всьому світу, але й тому, що ті, хто борються за власну свободу, завжди борються на повну”, – сказав Трюдо у своєму вступному слові перед зверненням Зеленського. Його запекла, сповнена люті до Росії промова, представила Зеленського борцем не лише за волю України, а й за усю світову демократію та всіх людей, які сповідують цінності вільного світу. “Більш як 1,4 млн канадців мають українське коріння, але ця війна зробила усіх канадців пов’язаними із Україною”, – наголосив прем’єр-міністр.

У цьому твердженні його підтримав Президент України, який зачитав майже 20-хвилинне звернення, що регулярно переривалося оплесками. “Україна й Канада однакові – ми стоїмо і боремося за життя. Україна, а не геноцид вийде переможцем із цієї війни. Люди будуть переможцями, а не Кремль. Свобода буде переможцем. Справедливість буде переможцем. Ви можете точно знати це про нас, бо точно знаєте про себе, що ви ніколи не підкорилися б злу”, – зазначив Президент.

Він також кілька разів подякував Канаді за внесок у розбудову та оборону України. “(Дякуємо – ред.) за вашу потужну участь у тренуванні наших воїнів. Це дуже важливо. Це вже традиція, коли Канада тренує тих, хто захищає світ. Тисячі й тисячі пілотів у час Другої світової війни. Тисячі й тисячі українців зараз. Це те, без чого перемог не буває, – тренування. Дякую вам за це!” – наголосив Володимир Зеленський.

КАНАДСЬКА ДОПОМОГА: НАПРЯМИ І ОБСЯГИ

Хоча у своїх парламентських виступах що Трюдо, що Зеленський згадали про кілька досягнутих домовленостей, саме підсумкова пресконференція двох лідерів розкрила справжній масштаб співпраці. Близько пів мільярда доларів нової військової допомоги, оновлена й розширена угода про вільну торгівлю, потужніші антиросійські санкції, значна фінансова підтримка – це та багато іншого стало практичним наслідком візиту. До нового оборонного пакету увійшли 50 броньованих автомобілів, які ще навіть не зійшли з конвеєра. Канада також відправить до України 35 камер для дронів та значну кількість боєприпасів, у тому числі для систем ППО. Сюрпризом стало оголошення про приєднання Канади до “міжнародної авіаційної коаліції”. Трюдо пообіцяв “направити інструкторів для навчання українських льотчиків і персоналу на F-16”, але Канада не має на озброєнні літаків цієї моделі, тому поки незрозуміло, у чому саме полягатиме внесок Оттави.

Прикметно, що Трюдо окремо привернув увагу до зміни подальшого фокусу канадської допомоги Україні, яка тепер буде більш “довготривалою та прогнозованою”. Приміром, обіцяні півсотні броньованих машин поступово постачатимуться до України протягом трьох років, а “значна макроекономічна допомога” наступного року має дати змогу українському уряду будувати більш далекоглядні плани.

Ще однією цікавинкою стало висловлення наміру створити спеціальну дорадчу групу, яка шукатиме способи конфіскувати якомога більше російських коштів – у тому числі й суверенних – й передати їх на відбудову України. Це оголошення дуже важливе, адже у різних державах світу Центральний банк Росії до початку війни тримав 200-300 млрд доларів, яким Україна може знайти хороше застосування.

Трюдо також висловив готовність Канади долучитися до фінансування музею Голодомору в Україні, “щойно будуть вжиті відповідні заходи”. Вже традиційно Канада погодилася профінансувати й кілька програм психологічної допомоги українцям, що активно лобіює перша леді Олена Зеленська.

ІНВЕСТИЦІЇ ТА ТОРГІВЛЯ

Цей завчасно не анонсований візит був унікальним ще й тим, що в короткі 24 години вмістив перебування глави держави не в одному, а в двох великих містах, адже з Оттави українська делегація та частина канадських урядовців, зокрема Трюдо та Фріланд, вилетіли до Торонто на зустріч із підприємцями, охочими інвестувати в Україну, та місцевою громадою.

Коли прем’єр-міністр та віцепрем'єр-міністр, яка також обіймає посаду міністра фінансів, переконує бізнес у своїй країні вкладати великі кошти у іншу країну – це величезна довіра, якою Україна не має права знехтувати. “Зараз ми найбільше зацікавлені у відновленні України: енергетики, водопостачання, дамб, інфраструктури й, звісно, військової техніки”, – сказав канадським бізнесменам Зеленський. Утім, він наголосив, що це – “лише перша “воєнна” частина”. “Друга частина – це початок роботи із трансформації України, що станеться після війни. Скажу, що це дешевше зробити зараз, ніж після перемоги. Тому, будь ласка, розгортайтеся в Україні, ми дуже зацікавлені у робочих місцях, нових підприємствах й технологіях, до того ж ми дуже цифровізовані, мабуть, ми лідери у Європі в цьому”, – зазначив Президент. Натомість Трюдо визнав, що “залишається іще багато роботи у сфері гуманітарної й військової допомоги, над чим наш уряд працює, але багато всього є й з економічного блоку”.

Чи вдалося вищому керівництву двох держав переконати приватний сектор вкладати кошти в Україні, ми зрозуміємо лише з часом, коли інвестиції потечуть – або ні – через океан. Цьому мала б посприяти підписана у п’ятницю оновлена угода про вільну торгівлю, дія якої тепер поширюється і на сфери послуг та інвестицій. Хоча річний товарообіг між Україною та Канадою становить скромні 320 млн доларів, цього року він виріс на 19% у порівнянні із минулим. Тож угода ще більше укріплює фундамент під нашим взаємовигідним партнерством.

Загалом, візит до Канади видався дуже успішним, і завершився на тій само піднесеній ноті, на якій розпочався: сотні членів української громади, запрошені на зустріч із президентом в Торонто, імпровізовано заспівали гімн України, від якого по шкірі бігли мурашки. “Настане день, коли ми зберемося у подібному місці в Україні. Мільйони людей, радісний натовп, жовто-блакитні прапор та стяги з кленовим листком. Уся Україна скаже: “Дякую тобі, Канадо”, – сказав Зеленський присутнім, серед яких було багато українських біженців, а також волонтерів, що невтомно допомагають їм адаптуватися, а Україні – здолати ворога.

“Нехай незабаром в Едмонтоні або будь-яких інших містах світу й України, буде споруджено пам’ятник, що вшановуватиме перемогу нашого народу у цій війні. Нашу спільну з вами перемогу”, – сказав Зеленський у своєму зверненні до парламенту і до цього побажання хочеться щиро приєднатися.

Максим Наливайко, ОТТАВА.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-