КМІС - про опитування щодо корупції: «Відповідальність» Президента не означає «причетність»

КМІС - про опитування щодо корупції: «Відповідальність» Президента не означає «причетність»

Укрінформ
У Київському міжнародному інституті соціології наголошують, що заклик до Президента щодо боротьби з корупцією не означає зниження і кризу його підтримки серед громадян. При цьому «відповідальність» глави держави за корупцію не тотожна «причетності» до неї.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у коментарі КМІС щодо оприлюднених напередодні результатів опитування про сприйняття загрози корупції громадянами, яке було проведене на замовлення фонду Демократичні ініціативи.

У КМІС нагадали, що респонденти мали відповісти на запитання: «Ви згодні чи не згодні з наступними твердженнями?», де одним з тверджень було «Президент несе пряму відповідальність за корупцію в уряді, воєнних адміністраціях» (варіанти відповідей – згоден, скоріше згоден, скоріше не згоден, не згоден + була можливість відмовитися відповідати або сказати «важко сказати»).

Читайте також: Данілов: Соціологія в умовах війни – це ефективна зброя і висока відповідальність

«Багато інтерпретаторів ототожнили «відповідальність» із «причетністю», хоча це не так. Серед українців досі зберігається бажання мати сильного лідера, від якого очікують рішучих дій. У той же час, серед громадськості є відчутний запит на боротьбу з корупцією. Крім цього, українці переважно погано розбираються в державному управлінні та хто і за що саме несе відповідальність та де може здійснити вплив. Тому, як зазвичай, українці персоналізують в особі Президента (тим більше того, хто користується високою підтримкою) саме того, хто, на їх думку, здатен і має привнести необхідні зміни. Тобто зараз це запитання відображає запит і заклик громадськості до Президента вчинити рішучі дії, спрямовані на боротьбу з корупцією», – йдеться у коментарі КМІС.

Соціологи також заявляють, що треба розуміти загальний політичний контекст і політичні наслідки. «Наразі Зеленський зберігає рекордно високу підтримку (80-85% довіри чи схвалення діяльності залежно від формулювання запитання). При запиті населення на оновлення центральної влади лише чверть хотіли б зміни Президента після перемоги. Тобто зараз заклик до Президента до боротьби з корупцією не означає зниження і кризу підтримки (проте, звісно, у довготривалій перспективі і особливо після перемоги та після зміни порядку денного можуть бути істотні зміни)», – припускають соціологи.

Читайте також: Із нового року Україна має перейти на «бюджет війни» - Арахамія

У КМІС також зауважили, що питання корупції є складним, і важливо також дивитися на ситуацію в динаміці. Вони нагадали про результати опитування «Стан корупції в Україні. Сприйняття, досвід, ставлення», проведеного на замовлення Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» (у рамках проєкту USAID), згідно з якими для 89% населення корупція зараз – дуже або скоріше серйозна проблема. «При цьому на запитання про відповідальність за подолання корупції, яке було в іншому форматі, також найбільше респондентів говорили про Президента / його Офіс», – заявили у КМІС.

За даними соціологів, більшість громадян вважають корупцію розповсюдженою в Україні, хоча з 2021 до 2023 року частка тих, хто вважає її саме «дуже розповсюдженою», знизилася з 63% до 43%. Також за цей період з 25% до 50% зросла частка тих, хто вважає, що органи влади скоріше ефективно борються з корупцією в Україні. «Тому ситуація – досить комплексна, і варто уникати гучних простих висновків», – підсумовується у коментарі.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні були презентовані результати дослідження двох загальнонаціональних опитувань, проведених фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова та Київським міжнародним інститутом соціології у липні та серпні 2023 року.

Виконавчий директор фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський, представляючи результати опитування у липні, зазначив, що 78% респондентів вважали, що Президент України несе пряму відповідальність за корупцію в уряді та воєнних адміністраціях. Не погоджувалися з цим твердженням лише 18% опитаних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-