Готової моделі спецтрибуналу не існує, Україна має стати лідером у процесі – експертка

Готової моделі спецтрибуналу не існує, Україна має стати лідером у процесі – експертка

Вечірній стрім
Укрінформ
Ініційоване українською стороною створення спеціального трибуналу для Росії за злочин агресії проти України може «штовхнути» міжнародне гуманітарне право і міжнародне правосуддя на новий рівень еволюції.

Про це заявила виконавча директорка організації «Центр громадянських свобод» Олександра Романцова в ефірі програми «Укрінформ. Вечірній стрім».

«Ми хочемо точно відпрацьовану модель (створення спецтрибуналу – ред.), яку десь уже перевірили і нам дали. Немає такої. Всі попередні трибунали, які відбувались у Гаазі, в Африці у різних формах конфліктів, повноцінно нам не підходять, щоб просто взяти і цю модель привезти нам. У нас унікальний випадок, і цей унікальний випадок має можливість «штовхнути» міжнародне гуманітарне право і міжнародне правосуддя на новий рівень еволюції», - сказала Романцова.

Читайте також: РФ має отримати вирок Міжнародного трибуналу, а не українського суду

Вона акцентувала, що йдеться про абсолютно нову модель міжнародного правосуддя, тож у тому, що Україна наразі не має її остаточного варіанту, немає «моменту зради».

«Це момент процесу, і задача України в цьому процесі дійсно мати лідерську позицію і позицію активну. Ми дійсно працюємо не тільки для себе», - зазначила виконавча директорка Центру громадянських свобод.

За її словами, відсутність у міжнародному праві механізмів відповідальності за злочин агресії і механізмів компенсації за завдану шкоду і раніше було проблемою для інших країн.

«Але вони менші, не такі активні, як Україна, і не так були готові опиратися. Тому в цьому випадку ми дійсно готуємо новий етап еволюції міжнародного правосуддя», - наголосила експертка.

Читайте також: Інтернаціоналізований трибунал: в ОП розповіли про варіант покарання Росії за злочини

Як повідомлялося, до коаліції (Core Group) зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України увійшли представники 38 держав та декілька представників міжнародних організацій, які вже провели низку робочих зустрічей.

Україна спільно з партнерами просуває створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-