Україні є що запропонувати країнам Африки як складовій Глобального Півдня – ОП

Україні є що запропонувати країнам Африки як складовій Глобального Півдня – ОП

Укрінформ
Розвиток взаємин з країнами Африки є дуже актуальним в контексті посилення уваги України до Глобального Півдня.

Про це глава Офісу Президента України Андрій Єрмак заявив на брифінгу в Києві, коментуючи підсумки зустрічі радників глав держав і урядів у Джидді (Саудівська Аравія) 5-6 серпня, передає кореспондент Укрінформу.

«Переважно країни Африки сьогодні згадуються у зв`язку із зерновою угодою. Але ми можемо і маємо говорити не лише про зерно. Україні є що запропонувати країнам Африки. Ми маємо повернути нашу присутність в Африці в багатьох сферах, тому мова і про військово-технічну сферу, і про зернові хаби, і про повернення студентів. Крім того, в африканських країн, безумовно, викликає інтерес те, що ми зробили з «Вагнером», вони прагнуть позбутись впливу цієї структури, і Україна тут має цікавий досвід», зауважив глава ОП.

Читайте також: Фінальний саміт щодо української Формули миру має зафіксувати завершення війни – Єрмак

Загалом, каже Єрмак, одним з поворотних моментів у ставленні африканських країн до України став візит лідерів ряду країн континенту до України, їхня зустріч з Президентом Зеленським та побачене тут.

«Можу без перебільшення сказати, що лідер Південно-Африканської Республіки Матамела Сиріл Рамафоса кардинально змінив свою позицію у ставленні до України саме після цього візиту. І сьогодні лідери африканських країн хочуть чути Президента Зеленського, роблять пропозиції про офіційні візити, і я передбачаю, що вже цього року цілком можливим буде візит до тієї ж ПАР», - сказав Єрмак.

«Наполегливо працює над розвитком «африканського вектора» і Міністерство закордонних справ. Передбачаю, що плани Президента та МЗС будуть втілені в життя, і вже до кінця року Україна відкриє до 10 посольств в країнах Африки», - додав він.

Читайте також: Подоляк про зустріч у Джидді: Не всі країни розуміють, чому Росія має залишити територію України

Як повідомлялося, зустріч радників лідерів держав щодо української Формули миру відбулась 5-6 серпня 2023 року в Джидді (Саудівська Аравія). У Джидді українська делегація також провела низку двосторонніх зустрічей з делегаціями з більш як 30 країн.

Формула миру, вперше озвучена Президентом України Володимиром Зеленським на саміті G20 у листопаді 2022 року, містить 10 пунктів: радіаційна та ядерна безпека; продовольча безпека; енергетична безпека; звільнення всіх полонених і депортованих; виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності та світового порядку; виведення російських військ та припинення бойових дій; повернення справедливості, отже, трибунал для винних в агресії та компенсація збитків; протидія екоциду; гарантії безпеки для України задля недопущення ескалації; фіксація закінчення війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-