Формула миру: зустріч відбудеться 5-6 серпня у місті Джидда в Саудівській Аравії

Формула миру: зустріч відбудеться 5-6 серпня у місті Джидда в Саудівській Аравії

Укрінформ
Друга зустріч на рівні радників з національної безпеки та політичних директорів щодо ключових принципів миру на основі Формули миру Президента України Володимира Зеленського відбудеться 5-6 серпня у Джидді, Саудівська Аравія.

Про це заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Він зазначив, що після успіху консультацій у схожому форматі в Копенгагені 24 червня кількість учасників збільшиться з 15 до майже 40. Також, за словами Жовкви, буде залучено додаткові країни Глобального Півдня.

"А головне – проводимо таку зустріч на Близькому Сході, що повністю руйнує наратив Росії про підтримку України виключно країнами Колективного Заходу

Важливо, що це не просто консультації, а чіткий поступ на шляху до поставленої мети: імплементації української Формули миру та її ключових завдань", – додав заступник керівника ОП.

Жовква підкреслив, що українська влада має дієвий план і готова розмовляти з усіма державами, які поважають міжнародне право, суверенітет і територіальну цілісність України. На його переконання, таких держав абсолютна більшість.

Заступник керівника Офісу Президента уточнив, що за результатами консультацій планується щонайменше: "узгодити філософію десяти пунктів української Формули миру (більшість держав вже висловили свою позитивну оцінку та внести окремі конструктивні пропозиції, які сприятимуть виробленню єдиного підходу), опрацювати модальності проведення майбутнього Саміту Формули миру на рівні лідерів, зокрема час, місце і порядок денний".

Окрім того, Жовква поінформував, що українська делегація на чолі з керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком зможе провести багатосторонні і двосторонні переговори з понад тридцятьма делегаціями провідних країн Європи, Азії, Африки, Близького Сходу та Латинської Америки.

"Для підтримки постійних контактів з нашими близькими партнерами з G7 і Європи у нас маса можливостей, а от переваги міжнародної платформи, яку надала Саудівська Аравія, – важко переоцінити. Зможемо пришвидшити імплементацію Формули миру, розподілити ролі та чіткіше окреслити завдання, головне з яких – відновлення міжнародного права та встановлення справедливого миру на основі Статуту ООН і на умовах України, адже російська агресія триває на нашій території. Координуємо зусилля, готуємося і вже 5 серпня розпочинаємо міжнародні консультації у Саудівській Аравії", – резюмував заступник керівника ОП.

Читайте також: США підтримують зустріч у Саудівській Аравії, присвячену українській Формулі миру - Держдеп

Як повідомлялося, у червні у Копенгагені відбулася зустріч керівника Офісу Президента Андрія Єрмака з радниками з питань національної безпеки та політичними радниками з Бразилії, Великої Британії, Данії, ЄС, Італії, Індії, Канади, Німеччини, Південної Африки, Саудівської Аравії, США, Туреччини, Франції та Японії, а також представниками Єврокомісії та Євроради.

Президент Володимир Зеленський у листопаді 2022 року під час виступу перед учасниками саміту Групи двадцяти презентував українську формулу миру з 10 пунктів, наразі триває підготовка Глобального саміту миру.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-