Євросоюз в ОБСЄ: атака на Одесу підтвердила брехню Росії про «захист» людей в Україні

Євросоюз в ОБСЄ: атака на Одесу підтвердила брехню Росії про «захист» людей в Україні

Укрінформ
Своєю варварською атакою на Одесу Росія лише підтвердила усю брехливість її заяв про нібито прагнення "захистити" культурні права, свободу віросповідання та переконань людей, які живуть в Україні.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йдеться у заяві місії ЄС при ОБСЄ під час спеціального засідання Постійної ради цієї Організації у вівторок у Відні.

"Цей огидний напад на культурні та релігійні об'єкти в Одесі є ще однією ілюстрацією того, що російські заяви про так звану "щиру" зацікавленість у "захисті" цих об'єктів, а також культурних прав, свободи віросповідання та переконань людей, які живуть в Україні, є просто брехнею. Насправді ж Росія варварськи намагається знищити культурну та релігійну спадщину України, щоб підкорити Україну та стерти її самобутню ідентичність", - йдеться у заяві.

Було вказано на те, що з 24 лютого 2022 року ЮНЕСКО підтвердила пошкодження внаслідок російської агресії вже 270 об'єктів культури в Україні, в тому числі 116 релігійних об'єктів.

Читайте також: Відновлення зруйнованих атакою рф історичних будівель у Львов оцінюють у понад ₴100 мільйонів

"Ми наголошуємо, що Росія зобов'язана дотримуватися Гаазької конвенції 1954 року про захист культурних цінностей під час збройного конфлікту, а навмисне спрямування атак на об'єкт культурної спадщини, що перебуває під захистом, є воєнним злочином. Ми вимагаємо від Росії негайно припинити напади на об'єкти культурної спадщини", - заявили у Євросоюзі.

Також було наголошено на тому, що політичне та військове керівництво РФ, а також усі винні у воєнних злочинах та інших найтяжчих злочинах, скоєних у зв'язку з агресивною війною Росії проти України, "будуть притягнуті до відповідальності і понесуть покарання". "Україна та її народ повинні отримати від Росії справедливість та адекватні репарації", - зазначається у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч з 22 на 23 липня російські війська здійснили масовану атаку по території Одеси та області. Загарбники випустили 19 ракет різного типу.

Читайте також: Ракетний удар по середмістю Одеси: Росія знищує історичну спадщину

Удар припав на історичний центр Одеси, внесений до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Унаслідок нічної атаки пошкоджені 29 пам’яток архітектури, зокрема Спасо-Преображенський кафедральний собор.

Унаслідок обстрілу одна людина загинула і 22 особи отримали поранення, серед них четверо дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-