Китай - про атаку на центр Одеси: Сподіваємося, сторони будуть відданими політичному врегулюванню

Китай - про атаку на центр Одеси: Сподіваємося, сторони будуть відданими політичному врегулюванню

Укрінформ
МЗС Китаю, коментуючи варварські атаки російських військ по середмістю Одеси, яке перебуває під охороною ЮНЕСКО, висловило сподівання, що Україна і Росія «будуть віддані політичному врегулюванню» розв’язаної Москвою загарбницької війни.

Про це під час брифінгу заявила речниця МЗС КНР Мао Нін на прохання прокоментувати атаки на історичний центр Одеси, передає власний кореспондент Укрінформу.

В контексті російсько-української війни речниця зауважила, що Китай «не причетний до виникнення кризи в Україні і не є стороною цього конфлікту».

За її словами, позиція Китаю щодо «української кризи» залишається послідовною та чіткою і полягає в сприянні мирним переговорам, які в Пекіні вважають єдиним шляхом припинення війни.

Читайте також: Уточнені дані: МКІП повідомляє про 29 пошкоджених російською атакою пам'яток в Одесі

«Ми сподіваємося, що всі сторони будуть відданими політичному врегулюванню кризи та деескалації ситуації», - сказала Мао.

Водночас, вона уникнула відповіді на питання, чи контактує Пекін з російською стороною з приводу варварських обстрілів росіянами портів Одеси з зерносховищами та історичних пам’яток на території міста, які перебувають під охороною ЮНЕСКО.

Китай є одним із засновників ЮНЕСКО, спеціалізованої установи ООН з питань освіти, науки та культури, завданнями якої, серед іншого, є сприяння розвитку національних культур та охороні пам’яток культурної спадщини.

Як повідомляв Укрінформ, ЮНЕСКО засудила ракетний удар російських військ по середмістю Одеси, що внесене до списку світової спадщини ЮНЕСКО й перебуває під охороною цієї організації, внаслідок якого було зруйновано і пошкоджено майже три десятки культурних історичних об’єктів.

Читайте також: Ракетний удар по середмістю Одеси: Росія знищує історичну спадщину

Гендиректор Організації Одрі Азуле завила, що атаки росіян суперечать нещодавнім запевненням влади РФ про запобіжні заходи, вжиті для збереження об’єктів Всесвітньої спадщини в Україні, включаючи їх буферні зони та нагадала, що умисне знищення культурних об’єктів може бути прирівняне до воєнного злочину, що також визнано Радою Безпеки ООН, постійним членом якої є Російська Федерація.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-