Генсек ООН рішуче засудив російські авіаудари по Одесі та портовій інфраструктурі

Генсек ООН рішуче засудив російські авіаудари по Одесі та портовій інфраструктурі

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у четвер рішуче засудив обстріл Росією Одеси та портової інфраструктури в Україні.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомив журналістам речник генсека Стефан Дюжаррік.

За його словами, ці атаки суперечать зобов'язанням Росії за все ще чинним меморандумом про взаєморозуміння, укладеним між ООН та РФ, який передбачає, що Росія «сприятиме безперешкодному експорту продовольства, соняшникової олії та добрив з чорноморських портів, контрольованих Україною».

Читайте також: Гутерреш надіслав Путіну листа із закликом зберегти «зернову угоду»

«Генеральний секретар нагадує, що руйнування цивільної інфраструктури може становити порушення міжнародного гуманітарного права. Ці напади також мають вплив далеко за межами України», – сказав речник.

Гутерреш відзначив, що вже спостерігається негативний вплив на світові ціни на пшеницю й кукурудзу, «який шкодить усім, а особливо вразливим верствам населення на Глобальному Півдні».

За словами генсека ООН, він не відступить у своєму прагненні забезпечити доступ «українських та російських продуктів харчування та добрив на міжнародні ринки».

Читайте також: Гутерреш пропонує Путіну продовжити «зернову угоду» в обмін на доступ до SWIFT банку РФ – Reuters

Як повідомляв Укрінформ, Росія 17 липня заявила про припинення продовження дії зернової угоди, яка була укладена 22 липня 2022 року у Стамбулі на 120 днів і кілька разів продовжувалась.

Тоді ж паралельно було укладено угоду між ООН та Росією щодо експорту зерна й добрив, відомою як меморандум про взаєморозуміння.

19 липня Росія здійснила цілеспрямовану повітряну атаку на зернові термінали в українських портах. Пошкоджень зазнала інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників.

Читайте також: Генсек ООН має долучитися до забезпечення подальшої роботи «зернового коридору» — Зеленський

У порту "Чорноморськ" знищено 60 тис. т зерна внаслідок обстрілів портової інфраструктури, задіяної у зерновій ініціативі.

Щонайменше три людини загинули у ніч із середи на четвер під час авіаударів по об'єктах в українських портових містах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-