Кулеба на Генасамблеї ООН: У Путіна імперська пухлина в голові

Кулеба на Генасамблеї ООН: У Путіна імперська пухлина в голові

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав країни ООН чинити максимальний тиск на Росію, аби вона припинила порушення щодо дітей і повернула їх в Україну.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив у вівторок на відкритих дебатах Генеральної Асамблеї ООН «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України» і зачитав уривки зі щоденників дітей, які пережили жахіття війни.

«Чому в цих та мільйонів інших українських дітей вкрадене дитинство? Тому що в Путіна імперська пухлина в голові. Тому що Росія не зважає на страждання дітей заради досягнення своїх хворих політичних цілей», – сказав Кулеба.

Читайте також: Кулеба на дебатах Генсамблеї ООН розкритикував «абсурдні заклики до абстрактного миру»

За його словами, російське повномасштабне вторгнення позбавило нормального життя всі 7,5 млн українських дітей. Майже дві третини з них стали внутрішніми переселенцями або виїхали за межі України. Росія вбила щонайменше 494 українські дитини й поранила 1052, щонайменше 379 дітей зникли безвісти під час бойових дій.

Просто зараз Росія продовжує масове викрадення та депортацію українських дітей, додав Кулеба. «Огидний, жахливий геноцидний злочин, за який Путіна та його уповноважену з прав дітей (Марію Львову-Бєлову - ред.) вже розшукує Міжнародний кримінальний суд», – зауважив він.

На сьогодні щонайменше 19 474 дитини незаконно депортовані, з них 4390 є сиротами або позбавлені батьківської опіки, підкреслив міністр і додав, що досі вдалося повернути лише 383 дитини.

Читайте також: Кулеба: Разом зі США будемо працювати над продовженням експорту українського зерна в Африку та Азію

«Ми маємо спільно вимагати від Росії негайно надати список дітей, яких вивезли з України в Росію, а також забезпечити доступ до цих дітей представникам міжнародних правозахисних і моніторингових місій. Росія має звільнити українських дітей і повернути їх до їхніх родин», – підкреслив Кулеба.

Він також закликав розробити міжнародні інструменти для покарання за викрадення цивільних осіб та організації безпечного повернення таких заручників з полону додому.

Згідно з Римським статутом, затримання цивільних може розглядатися як воєнні злочини та злочини проти людяності, а також є знаряддям геноцидної війни Москви, наголосив міністр.

За даними Нацполіції України, з початку повномасштабного вторгнення Росії жертвами насильницького зникнення та незаконного утримання під вартою стали 8800 цивільних осіб, понад 10200 вважаються зниклими безвісти, нагадав він.

Як повідомлялося, Дмитро Кулеба перебуває у Нью-Йорку з робочим візитом, де візьме участь у засіданні Ради Безпеки ООН та у відкритих дебатах Генеральної Асамблеї ООН щодо ситуації в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-