Рішення про запрошення України в НАТО має бути консолідованим – Шольц

Рішення про запрошення України в НАТО має бути консолідованим – Шольц

Укрінформ
Рішення Північноатлантичного альянсу щодо запрошення України має бути консолідованим.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц перед початком саміту НАТО в Вільнюсі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Важливо, щоб ми ухвалили тут спільне рішення стосовно домовленостей, які були раніше прийняті в Бухаресті і які можуть бути розвинуті», - підкреслив канцлер, додавши, що Німеччина і США беруть дуже активну участь у дискусії, щоби «зробити все правильно».

За його словами, Берлін вбачає основним і нагальним завданням активно допомагати Україні захистити свій суверенітет, зокрема за допомогою зброї. Схвалений новий пакет вартістю майже 700 млн євро дасть змогу надавати Україні необхідну допомогу зараз і протягом наступних років, сказав Шольц.

Він також згадав про внесок країн G7 і окремих її членів, що, як очікується, підтвердять у Вільнюсі свої конкретні зобов’язання щодо підтримки України.

Німецький канцлер зазначив, що під час зустрічі планується дійти згоди щодо таких безпекових гарантій, які можуть бути дієвими, коли настане мир. Важливим кроком у цьому напрямку він вважає започаткування Ради НАТО-Україна.

На його переконання, потрібно продовжувати бути згуртованими і готовими підтримуватиме Україну протягом подальших років.

Шольц також підкреслив, що НАТО має бути добре оснащеним як оборонний блок і мати змогу захистити свою території в разі необхідності. До цього належить і зобов’язання країн-членів спрямовувати щонайменше 2% ВВП на потреби оборони. ФРН зможе досягти цього показника наступного року, сказав глава німецького уряду.

Своєю чергою прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо також наголосив на важливості продовжувати надавати допомогу Україні. “Головним посланням, звичайно, є наша єдність щодо України. Я думаю, що те, що ми продемонстрували за останні 17 місяців, безумовно, інша сторона не очікувала. І підтримка, яку ми надаємо Україні, засвідчує, що ми зможемо продовжувати її надавати”, - сказав він.

Читайте також: Прем’єр Латвії: Для стабільності в Європі Україна має бути членом НАТО

Як повідомлялося, саміт НАТО проходитиме у Вільнюсі 11-12 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-