ЦВК заявила про нелегітимність «виборів» на тимчасово захоплених Росією територіях

ЦВК заявила про нелегітимність «виборів» на тимчасово захоплених Росією територіях

Укрінформ
Центральна виборча комісія під час засідання в п'ятницю, 7 липня, ухвалила постанову, якою підкреслила нелегітимність організації підготовки та проведення Російською Федерацією будь-яких "виборів" на тимчасово загарбаних територіях України.

Про це повідомила пресслужба секретаріату ЦВК, передає Укрінформ.

Як головний орган адміністрування виборів в Україні Центральна виборча комісія наголосила, що рішення російської ЦВК про проведення так званих виборів на захоплених територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей і в окупованому Сімферополі є не лише грубим порушенням норм як українського, так і міжнародного права, а й "ще одним неспростовним доказом злочинних дій РФ та її політичного керівництва".

"Спроба організації та проведення цих виборів на тимчасово окупованих територіях України є продовженням цинічного зазіхання росії на державний суверенітет і територіальну цілісність України, її державний устрій, закріплені в Конституції України", — заявили в ЦВК.

Наголошується, що, враховуючи відсутність у Росії суверенної влади над українськими територіями, призначення та проведення там загарбниками легітимних виборів є неможливим. Усі ж призначені країною-агресором за межами її юрисдикції, на порушення суверенітету, політичної незалежності та територіальної цілісності України вибори апріорі є нелегітимними.

Комісія попереджає державні органи й органи місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, суб’єктів у сфері медіа, політичні партії та громадські об’єднання, підприємства, установи й організації всіх форм власності, а також громадян України про кримінальну відповідальність за участь в організації та проведенні незаконних виборів, за публічні заклики до їх проведення і пособництво країні-агресору.

Українців, які проживають на згаданих територіях, ЦВК закликає утриматися від участі в будь-яких пов'язаних з "виборами" заходах.

Повідомляється, що Комісія вже звернулася до Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань щодо оперативного розслідування фактів здійснення заходів, спрямованих на організацію підготовки та проведення псевдовиборів, встановлення причетних осіб і забезпечення їх притягнення до відповідальності згідно з Кримінальним кодексом України.

У ЦВК підкреслили, що фактично співучастю у злочинних діях держави-агресора є також спостереження за процесом псевдовиборів. У зв'язку із цим Комісія закликає відповідні міжнародні місії не брати участі у спостереженні за призначеним загарбниками "голосуванням".

Засуджуючи протиправні дії та рішення Державної думи, Президента і ЦВК РФ, а також загарбницької адміністрації щодо організації підготовки і проведення на територіях України псевдовиборів, Комісія закликає зробити відповідний крок й іноземні держави, їхні органи адміністрування виборів і міжнародні організації.

Читайте також: ЄС засудив намір Росії провести «вибори» на тимчасово окупованій території України

Як повідомлялося, Центральна виборча комісія РФ на 10 вересня призначила так звані вибори на тимчасово загарбаних територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Планується, що жителі псевдореспублік "ДНР" і “ЛНР” "обиратимуть" депутатів так званих народних рад. У Запорізькій області відбудуться "вибори" парламентаріїв Законодавчих зборів, а в Херсонській області — депутатів Думи.

Також жителі тимчасово захоплених росіянами територій України "обиратимуть" депутатів представницьких органів.

У тимчасово окупованому Сімферополі в одному з незаконно утворених псевдовладою виборчих округів на 10 вересня заплановані "додаткові вибори" в Держдуму РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-