Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Про екологічні наслідки військової агресії росії та перспективи їх подолання

Про екологічні наслідки військової агресії росії та перспективи їх подолання

Блоги
Укрінформ
8-го липня рахуватимемо вже півтисячний день повномасштабного вторгнення РФ в Україну

500 днів війни – це 500 днів безперервної руйнації екологічного середовища. Наслідки російського вторгнення та численних терористичних актів з боку рф настільки жахливі, що інколи скидається на те, що світова екологічна спільнота просто не здатна в них повірити. І саме це викликає її подекуди неадекватно кволу реакцію.

Але дані моніторингу невблаганні. Україна зараз є найбільш замінованою країною у світі. В нашій країні наразі заміновано понад 100 тис. кв. км території, зокрема сільськогосподарських угідь. Україна потребує збільшення потужностей для проведення гуманітарного розмінування, зокрема великої кількості відповідного обладнання та саперів. Наразі розмінуванням займаються близько 3 тис. саперів, що явно недостатньо.

Згідно з останніми підрахунками, підрив російськими окупантами греблі Каховської ГЕС завдав сільському господарству, енергетиці, житловому фонду, об’єктам транспортної інфраструктури та довкіллю прямих збитків на близько 2 млрд дол. США.

Міністерством захисту довкілля зареєстровано понад 240 випадків екоциду.

Майже 3 мільйони гектарів лісу в Україні були охоплені війною від початку повномасштабного вторгнення. Для порівняння – це майже територія Бельгії. Під окупацією залишається 567 тисяч гектарів лісів України. На даний момент окуповано 514 об'єктів природно-заповідного фонду. Усі вони перебувають під загрозою зникнення.

За даними Державної екологічної інспекції, за час війни понад 280 тис. кв.м ґрунту забруднено небезпечними речовинами. Понад 59 тис. гектарів лісів та інших насаджень випалені ракетами та снарядами. Загалом орієнтовні розрахунки збитків, встановлених Державною екологічною інспекцією відповідно до затверджених методик, становлять 2 трлн 065 млрд грн.

Масштаб руйнувань та шкоди потребує негайних і неординарних дій. І в цьому контексті дуже перспективним кроком виглядає створення Міжнародної робочої групи високого рівня. Основне завдання цієї Групи – напрацювати комплексний документ, який буде охоплювати весь комплекс екологічних збитків, заподіяних внаслідок військової агресії.

Виходячи з офіційної Заяви, Міжнародна робоча група високого рівня планує зосередиться на трьох основних напрямах роботи:

  • оцінюванні шкоди навколишньому середовищу від війни, безпосередніх, а також середньо- та довгострокових загроз здоров’ю людей і навколишньому середовищу загалом в Україні, регіоні та в усьому світі;
  • притягненні Росії до відповідальності за екологічні злочини, включно з обвинуваченнями в екоциді як у масовій шкоді навколишньому середовищу, і компенсація збитків;
  • плануванні зеленого відновлення довкілля та відбудови України через перехід до зеленої економіки.

На чолі групи два співголови: керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак та екс-віце-прем’єр-міністр, колишній міністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем. Група вже провела перше засідання та зустрілась із Президентом Зеленським.

Вважаю ці кроки своєчасними та такими, що відповідають Український Доктрині, нарис якої нещодавно презентував Президент Зеленський. Зокрема в частині «планування зеленого відновлення довкілля та відбудови України через перехід до зеленої економік”.

Цілком можливо, що Міжнародна робоча група високого рівня, як один із варіантів Коаліції, може стати замінником неефективних міжнародних організацій екологічного профілю. Що також відповідатиме сучасному тренду. І цього разу ми насправді отримаємо результати, які допоможуть Україні здолати екологічні наслідки російської агресії, що триває. А також – зможуть стати моделлю реагування на виклики для будь-якої країни, яка стикається з екологічним загрозами, аналогічними тим, які зараз нейтралізує Україна.

Олексій Леонов, народний депутат України

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-