Боррель назвав необхідність подальшої підтримки України головним уроком заколоту в Росії

Боррель назвав необхідність подальшої підтримки України головним уроком заколоту в Росії

Укрінформ
Високий представник ЄС прокоментував уроки, які Європейський Союз та світове співтовариство мають винести зі спроби військового заколоту, що похитнув російську державу.

Як повідомляє Укрінформ, про це у власному блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій написав Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Першим уроком, на його думку, є те, що агресивна війна проти України ослабила режим Володимира Путіна набагато більше, ніж багато спостерігачів думали. "З лютого 2022 року він, було схоже, продовжив або навіть зміцнив свою владу, попри певні нищівні поразки російської армії в Україні. Водночас оглядачі відмічали, що російська економіка не була (все ще) серйозно уражена війною і санкціями. Заколот Пригожина та той факт, що майже жодна сила не чинила активного спротиву захопленню головного російського штабу у війні проти України, а також потім - марш на Москву, показали всю глибину розколу в російській армії та у державному апараті", - написав Боррель.

Читайте також: У розвідці вважають, що Пригожин у Білорусі буватиме, але не базуватиметься

Він нагадав, що 27 червня Путін вперше публічно визнав, що «група Вагнера» дійсно отримувала масивну підтримку та фінансування з боку російської держави. За словами Борреля, Путін створив монстра, і зараз цей монстр почав кусати його самого. Той факт, що фінансована державою група найманців відкрила вогонь по регулярній армії, демонструє ступінь патології путінської Росії.

Високий представник ЄС назвав «символічним», що перед запланованим заколотом Пригожин виступив проти офіційного наративу, який кремль використовує у спробі виправдати війну, та спростував будь-які повідомлення про агресивні плани Києва або НАТО. Натомість він звинуватив міністра оборони Шойгу у поширенні брехні заради особистих амбіцій. Боррель висловив сподівання, що дедалі більше громадян Росії, а також людей по всьому світу, ставитимуть під питання цей маніпулятивний офіційний наратив, який Путін, Лавров та інші поширюють про цю війну.

«Навіть якщо цей заколот провалився, Путін зазнав серйозних втрат для власних повноважень, із реальними наслідками для майбутнього. Зараз Путін та його режим можуть намагатися знову зміцнити свою владу, але очевидно, що російська держава знаходиться у глибокій кризі», - наголосив Високий представник ЄС.

Читайте також: Чубаров пов'язує заяви про замах на Аксьонова з бунтом Пригожина

За його словами, зростаючий ризик нестабільності, який є наслідком заколоту Пригожина, особливо небезпечний у країні, яка володіє ядерною зброєю. Одним із важливих висновків, що виходить з російської агресивної війни, є те, що путінська Росія представляє найбільшу загрозу для європейської та глобальної безпеки, оскільки її ядерний арсенал не зменшує, а лише збільшує небезпеку для всього цивілізованого світу.

«Це ще одна причина, чому ми маємо продовжувати підтримувати Збройні Сили України у виведенні російських військ геть із країни. Перемога України є найкращим шляхом для досягнення справедливого миру, на основі міжнародного права, якого Україна потребує й заслуговує. Такий мир може також відкрити можливості для Росії розпочати процес змін, що є передумовою для тривалого миру. Російська історія свідчить, що, коли настають зміни, вони можуть настати швидко. Ми маємо бути готовими до цього», - заявив Боррель.

Як повідомлялося, 23 червня в Росії відбувся військовий заколот, в ході якого «група Вагнера» захопила військовий штаб у Ростові-на-Дону, встановила повний контроль над містом та рушила на Москву, не зустрічаючи практично жодного спротиву, за винятком завдання повітряних ударів з боку урядових сил. Врешті, ватажок ПВК "Вагнер" Євгеній Пригожин відмовився від своїх планів, під приводом «небажання проливати російську кров». Між тим, масштабні арешти і допити російських генералів свідчать, що заколот був ширшим задумом, ніж авантюра самого керівника «групи Вагнера».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-