Єрмак розповів про зустріч в Данії та перспективи глобального саміту щодо Формули миру

Єрмак розповів про зустріч в Данії та перспективи глобального саміту щодо Формули миру

Укрінформ
Учасники консультацій у Копенгагені щодо ключових принципів досягнення миру надзвичайно високо оцінили запропонований Україною формат зустрічі та обговорення української Формули миру. 

Про це повідомив глава Офісу Президента України Андрій Єрмак на зустрічі з журналістами.

За його словами, участь в ініційованих Україною консультаціях взяли участь радники із питань національної безпеки та політичні радники з Бразилії, Великої Британії, Данії, ЄС, Італії, Індії, Канади, Німеччини, Південної Африки, Саудівської Аравії, США, Туреччини, Франції та Японії, а також представники Єврокомісії та Євроради. Зустріч, додав він, стала продовженням діалогу, який був розпочато на саміті G7 у Хіросімі між лідерами України, країн G7 та Глобального Півдня.

Відповідаючи на питання Укрінформу, позиція яких країн, під час цієї зустрічі та завдяки їй, стала ближчою до України, Глава ОП сказав, що вже сам факт того, що за одним столом вдалось зібрати країни настільки різні за своєю позицією, геополітичними інтересами, був надзвичайно високо оцінений всіма учасниками. «Всі учасники консультацій поділяють головні принципи, закладені в формулі. Всі знають, що для нас буде перемогою. Всі готові допомагати досягти нам цієї перемоги», сказав він.

За результатами цих консультацій в Офісі президента мають намір організувати глобальний саміт миру. Деякі з учасників зустрічі в Копенгагені висловили позицію, що такий саміт може пройти до кінця року. «Але для нас – це найпесимістичніший термін, ми докладемо всіх зусиль, щоб саміт відбудеться значно раніше. Як потенційне місце його проведення я першою запропонував Україну. Це може також бути одна з країн глобального Півдня, наприклад, Індія під час проведення G20. Або ж Генеральна Асамблея ООН в Нью-Йорку», прокоментував А.Єрмак.

Він також додав, що Україна вбачає добру перспективу в підготовці до глобального саміту у проведенні самітів по окремих напрямках – з продовольчої безпеки, екології, ядерної безпеки, гуманітарних проблем. «Якби це відбулось в різних країнах і навіть на різних континентах, це б лише допомогло світові краще розуміти нас та свідомо підтримати нас».

Загалом, за словами А.Єрмака, на сьогодні коаліція на підтримку «формули миру» Зеленського вже налічує до 50 країн, потенційно ж це понад 140 країн, які висловили свою підтримку Україні під час голосування знакових для нас резолюцій в ООН.

Підсумовуючи, глава ОП зауважив, що після Копенгагену робота по скликанню глобального саміту не припиняється ні на годину. «Формальна дипломатія померла, часі інших форматів», зауважив він.

Читайте також: ЄС підтримує українську Формулу миру та просуватиме її у світі – Боррель

Він нагадав, що Формула складається з 10 пунктів і ґрунтується на принципах Статуту ООН та міжнародного права. Крім того, кожен з напрямків української формули було закріплено у резолюціях Генасамблеї ООН. Єрмак зауважив, що сторони ще раз підтвердили свою прихильність нормам Статуту ООН та принципам міжнародного права.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України у листопаді 2022 року під час виступу перед учасниками саміту Групи двадцяти представив українську Формулу миру з 10 пунктів.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-