Санду: Саміт біля кордонів України є свідченням солідарності

Санду: Саміт біля кордонів України є свідченням солідарності

Укрінформ
Проведення другого саміту Європейської політичної спільноти за 20 км від кордону з Україною є свідченням солідарності з українським народом.

Про це сказала президент Молдови Мая Санду на саміті у Кишиневі, передає кореспондент Укрінформу.

«Наше рішення зібратися сьогодні на другому саміті Європейської політичної спільноти всього за 20 км від українського кордону є чітким свідченням нашої солідарності з Україною та її народом. Українці борються за свободу, європейські цінності та майбутнє нашого континенту», - сказала Санду.

За її словами, Молдова продемонструвала солідарність, зокрема, приймаючи українських біженців.

«Але потрібно зробити ще більше. Цей саміт надає платформу для пошуку рішень, які ми всі можемо взяти на себе, щоб повернути мир на континенті, подолати наслідки війни і захистити Європу», - наголосила Санду.

За її словами, другий саміт Європейської політичної спільноти є чітким вираженням «єдності, сили та рішучості діяти разом, як єдина родина».

Вона також наголосила, що Росія розв'язала найбільшу війну на Європейському континенті з часів Другої світової.

«Війну, яка об'єднує нас у сильному бажанні відновити мир на нашому континенті», - заявила президент Молдови.

За її словами, учасники саміту обговорюватимуть, зокрема, шляхи посилення безпеки на континенті та подолання наслідків російського вторгнення в Україну.

"Ми не можемо змиритися з тим, що принципи суверенітету і територіальної цілісності не мають значення. Ми не можемо змиритися з тим, що наші громадяни перетворюються на біженців за одну ніч, коли інша країна вирішує вдертися в сусідню”, - наголосила Санду.

За її словами, учасники саміту також шукатимуть шляхи подолання енергетичної та кліматичної криз. "Нам усім потрібно рухатися в бік більш чистої та безпечної загальноєвропейської енергетичної системи. Потрібно прискорити енергетичний перехід, диверсифікувати джерела енергопостачання і краще захищати нашу критичну інфраструктуру та електромережі", - сказала Санду.

Крім того, за її словами, всі "дуже зацікавлені в покращенні зв'язку між нашими країнами".

"Важливість пошуку спільних рішень стає очевидною, як тільки ми замислюємося над тим, що буде поставлено на карту, якщо ми цього не зробимо", - підкреслила президент Молдови.

Читайте також: Молдова підтримує формулу миру Зеленського та створення трибуналу для РФ — Санду

Як повідомляв Укрінформ, саміт Європейського політичного співтовариства проходить 1-2 червня у Молдові в замку Mimi за 35 кілометрів від Кишинева. У ньому беруть участь 47 президентів та прем'єр-міністрів, а також глави європейських структур.

Фото: presedinte.md

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-