Затримання Князєва: Рада засуджує корупцію в судах

Затримання Князєва: Рада засуджує корупцію в судах

Заява
Укрінформ
Верховна Рада засуджує випадок затримання на корупції колишнього голови Верховного Суду Всеволода Князєва.

Про це народний депутат із парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

За його словами, ухвалення документа "Про Заяву Верховної Ради України "Про необхідність жорсткого і безкомпромісного подолання проявів корупції в системі правосуддя" (№9331) підтримали 280 парламентаріїв.

Відповідною заявою Верховна Рада рішуче засуджує ганебний випадок, який стався у Верховному Суді. Парламент заявляє про абсолютну недопустимість випадків, коли керівник найвищого суду в системі судоустрою України може бути задіяний у вчиненні корупційних діянь.

Читайте також: ВАКС у середу розгляне апеляцію на арешт Князєва

ВР наголошує на необхідності належного, неупередженого та ефективного розслідування ситуації, пов’язаної із можливими фактами корупції у Верховному Суді. При цьому підкреслюється, що хід і результати цього розслідування мають бути максимально публічними, у межах встановлених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Окрім того, український парламент відзначає роботу антикорупційних органів у цій ситуації, яка свідчить про реальні результати антикорупційної реформи, а також наголошує на необхідності в її подальшому системному впровадженні.

Верховна Рада заявляє про нагальну потребу в послідовному продовженні судової реформи з метою зміцнення авторитету та суспільної довіри до інститутів правосуддя. У цьому контексті ВР наголошує на необхідності продовжити жорстку та безкомпромісну боротьбу з ганебними випадками недопустимої поведінки суддів, що порочать звання судді та підривають авторитет правосуддя; докорінно винищити корупцію в системі органів правосуддя; негайно відновити розгляд Вищою радою правосуддя дисциплінарних скарг щодо суддів; розглянути можливість запровадження періодичної перевірки доброчесності суддів; ґрунтовно удосконалити правила добору та доступу до професії судді; провести оптимізацію системи судоустрою України у відповідності з викликами та вимогами реального стану; завершити оцінку відповідності займаній посаді всіх чинних суддів; розглянути питання посилення відповідальності за вчинення корупційних злочинів суддями.

Водночас парламент звертається до Ради національної безпеки і оборони щодо негайного розгляду на засіданні РНБО питання фактів проявів корупції та інших порушень закону представниками судової влади.

Як повідомляв Укрінформ, 15 травня Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного Суду. Правоохоронці затримали голову ВС Всеволода Князєва та вилучили 2,7 млн дол.

16 травня під час пленуму Верховного Суду 140 суддів підтримали висловлення недовіри Князєву. Судді також ухвалили постанову пленуму Верховного Суду про припинення його повноважень.

17 травня Вищий антикорупційний суд відмовився задовольнити скаргу захисту Князєва на його затримання.

18 травня Вища рада правосуддя задовольнила подання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про надання дозволу на утримання Князєва під вартою.

Того ж дня Вищий антикорупційний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 107,3 млн грн застави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-