Україна і Марокко проведуть переговори про спрощення торгівлі та візового режиму — МЗС

Україна і Марокко проведуть переговори про спрощення торгівлі та візового режиму — МЗС

Фото
Укрінформ
Україна та Марокко проведуть переговори щодо спрощення торгівлі, щоб збільшити її обсяги, визначити перспективні напрями економічної взаємодії та пожвавити прямі контакти бізнесу.

Відповідна домовленість досягнута міністрами закордонних справ України та Марокко Дмитром Кулебою і Нассером Бурітою, передає Укрінформ з посиланням на МЗС України.

Також очільники дипломатій домовилися про переговори щодо спрощення візового режиму між Україною і Марокко.

Зустріч міністрів відбулася в межах другого турне глави українського МЗС країнами Африки.

Як зауважив Кулеба, Україну та Марокко об’єднує багаторічна історія дружби і взаємної поваги.

«Марокко підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Марокканська студентська спільнота є однією із найбільших іноземних спільнот в Україні. Українська пшениця є однією із традиційних складових марокканського хлібу. Сьогодні ми відкрили двері, які ведуть до нових можливостей для наших держав, бізнесу та громадян», — наголосив він.

Глава української дипломатії поінформував Буріту про ситуацію на фронті та зусилля Сил оборони України щодо відбиття російських атак і визволення українських територій від загарбників.

Окрему увагу дипломати приділили формулі миру Президента України Володимира Зеленського. Міністр наголосив, що війна приносить нестабільність, яку особливо гостро відчувають у країнах Африки.

Кулеба запросив Марокко приєднатися до втілення української мирної формули. За його словами, це буде справжній внесок у мир не лише в Україні, але й на Африканському континенті.

Очільники МЗС обговорили продовольчу безпеку в Африці, констатувавши необхідність подальшої безперешкодної роботи Чорноморської зернової ініціативи, що відіграє важливу роль у постачанні продовольства на глобальні ринки. У цьому контексті марокканська сторона представила можливості Марокко як воріт до Африки.

Окремою темою переговорів стала співпраця у сфері освіти. Як повідомляється, міністерства України та Марокко нині працюють над вирішенням проблемних питань марокканських студентів, які змушені були виїхати з України через повномасштабну російську агресію.

За підсумками переговорів міністри підписали меморандум про співпрацю між Дипломатичною академією України імені Геннадія Удовенка та Марокканською дипломатичною академією.

Під час зустрічі Буріта підтвердив намір Марокко відновити роботу посольства в Києві.

Читайте також: Миротворча місія африканських лідерів: Кулеба вказав на важливу деталь

Кулеба зі свого боку запросив колегу здійснити візит в Україну. Також він заявив про розробку для Марокко унікального курсу на тему воєнної дипломатії та боротьби з фейками.

«З часу мого першого турне Африкою МЗС України провів тренінги для понад 200 африканських дипломатів із 16 країн. Це була перша така спроба і величезна історія успіху. Ми домовилися про розробку унікального курсу для Марокко, в якому ми поділимося досвідом української воєнної дипломатії, стратегічних комунікацій, боротьби із фейками і пропагандою, а також публічної дипломатії. Це буде нашим практичним внеском в зміцнення стійкості країн Африканського континенту», — зазначив міністр.

У межах робочого візиту Кулеба відвідав Мавзолей Мохаммеда V, де віддав шану суверенам-засновникам сучасної Марокканської держави і народу Марокко.

Як повідомляв Укрінформ, голова МЗС розпочав друге турне країнами Африки та перший в історії двосторонніх відносин візит до Марокко.

Фото: mfa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-