Експосол США в Москві закликав вирішувати будь-які питання з Росією з позиції сили

Експосол США в Москві закликав вирішувати будь-які питання з Росією з позиції сили

Укрінформ
Сполучені Штати мають ставитися до Росії як до противника, жодним чином не довіряти заявам кремлівського уряду, нічого не просити, й натомість підходити до вирішення будь-яких питань взаємодії з позиції сили та впевненості.

Про це заявив у вівторок під час слухань у Комітеті з питань закордонних справ Сенату 10-й посол США в Росії Джон Салліван, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Перше й найважливіше, Росія під керівництвом Путіна є непримиренним противником Сполучених Штатів. Путін вважає, що Росія воює з нами у зіткненні «цивілізацій», про це вони заявили в недавньому новому формулюванні своєї зовнішньої політики»,- зауважив колишній високопоставлений дипломат.

Він підкреслив, що для досягнення Сполученими Штатами успішної політики на російському напрямі необхідно розуміти свого противника.

«По-друге, ми повинні працювати над створенням архітектури безпеки в рамках НАТО, а також за допомогою інтенсивної двосторонньої та багатосторонньої дипломатії, щоби захистити не лише Україну, а і Європу та решту світу від російської агресії»,- зазначив Салліван.

По-третє, за його словами «до російського уряду не може бути жодної довіри». У цьому зв’язку він нагадав, як у 2022 році Кремль неодноразово заявляв, що навіть не планує нападати на Україну. «Чому хтось має довіряти цій владі?»- наголосив експосол.

Читайте також: Білий дім: Санкції впливають на здатність путіна вести війну

Він висловив переконання, що саме зараз настав час повернутися до мантри «довіряй, але перевіряй» епохи Рональда Рейгана.

«Не може бути жодної довіри (до Російської Федерації – ред.), лише перевірка та встановлення справедливості щодо України й жертв російських воєнних злочинів в Україні»,- заявив колишній посол.

Салліван визнав, що важко реалізовувати дипломатію в таких умовах, однак США не повинні відмовлятися повністю від цього, коли того вимагають національні інтереси Америки.

«Але наші інтереси не вимагають благати росіян про діалог, чи то про контроль над озброєннями, чи про війну в Україні. А вони хочуть саме цього. І це призведе лише до нових провалів у політиці»,- наголосив він.

Читайте також: США - про блокування зернової угоди: путін узяв у заручники народи, які потерпають від голоду

Салліван зауважив, що під час перебування в якості посла США в Москві він отримав найкращу пораду: ніколи нічого не просити у росіян. «Ми повинні підходити до будь-якої запропонованої взаємодії чи переговорів з позиції сили та впевненості»,- підкреслив ексдипломат.

Насамкінець він звернув увагу, що між Росією і США досі зберігається відсутність паритету в питанні дипломатичної присутності.

«У нас є посольство в Москві, а консульств немає. Вони мають посольство в Вашингтоні та два консульства – у Г’юстоні і Нью-Йорку. Крім того, вони мають більше дипломатів, призначених для двосторонньої місії в Сполучених Штатах, ніж ми в Росії. Треба наполягати на взаємності»,- наголосив Салліван.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-