Моравецький: Європа буде повністю об’єднана лише з Україною як повноправним членом ЄС

Моравецький: Європа буде повністю об’єднана лише з Україною як повноправним членом ЄС

Укрінформ
Європа буде повністю об’єднаною лише у випадку приєднання України до ЄС. Україна зараз бореться за європейські цінності і стоїть на боці добра, відтак Європа повинна беззастережно підтримати українців у війні з росією.

На цьому під час вручення Президентові України Володимиру Зеленському та українському народові премії Карла Великого за європейські заслуги в німецькому Аахені заявив в неділю прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Сьогоднішня церемонія є черговим символом поступового зближення євроінтеграції України з європейською родиною. Європа буде повністю об’єднаною тоді, коли Україна стане її повноправним членом”,- підкреслив Моравецький.

Відео: ОП

Він наголосив: “так довго як Україна б’ється за нашу свободу, так довго б’ється серце Європи”.

За словами польського прем’єра, європейський гуманізм часто йде в парі із компромісом, замиренням, “а навіть пактом із дияволом”.

“Це погане рішення, оскільки воно лише продовжує страждання людей, які перебувають під тиском диктатора. Так було колись із Гітлером, так зараз є з путінbм – спочатку у випадку з Грузією, потім із Кримом у 2014 році і зараз”, - наголосив Моравецький.

Він підкреслив, що Європа й надалі є великою і може досягати консенсусу, не піддаючись на шантаж російської неоімперії.

російську агресію в Україні польський прем’єр назвав “черговим проявом зіткнення добра зі злом, де добро має вигляд Володимира Зеленського і всіх захисників України”.

Він підкреслив, що ЄС має протидіяти росії, оскільки вона заперечує Європу і європейські цінності.

Глава польського уряду нагадав, що тисячі українських дітей були викрадені росіянами і про них не можна забувати.

Він підкреслив, що зараз Євросоюз “складає тест” і повинен пам’ятати про складні лекції історії, "поки не стало пізно".

“Даймо сьогоднішньому лауреату щось більше ніж нагороду – даймо Володимиру нашу повну підтримку. Лише таким чином ми зміцнимо мир і безпеку в Європі”,- наголосив Моравецький.

Як зазначив польський прем’єр, російська агресія проти України - це також і війна Європи, хоча багато хто боїться визнати, що ця війна стосується усіх європейців.

“Вона матиме вирішальний вплив на те, в якій Європі житимуть наші діти: чи це буде Європа, яка втратила весь доробок свободи, чи Європа, яка відновила світовий лад. Можливо, це одне з найважливіших завдань і перевірок у нашому житті”,- наголосив Моравецький.

Він закликав усіх європейських лідерів підтримати Україну діями “тут і зараз”.

“Станьмо на їх захист, підтримаймо свободу, Україну, Європу”, - резюмував Моравецький під оплески присутніх.

Як передавало агентство, на церемонії були присутні деякі лауреати цієї премії минулих років, зокрема, експрезидентка Литви Даля Грібаускайте, лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська, ексголова Європарламенту Мартін Шульц тощо.

Читайте також: Зеленський закликав Європу бути рішучою у допомозі Україні зброєю

Міжнародна премія імені Карла Великого присуджується щороку з 1950 року за великий внесок в об’єднання Європи. Премія 2023 року була присуджена Володимиру Зеленському та українському народу.

Окрім Моравецького, з промовами виступили голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і канцлер ФРН Олаф Шольц.

На церемонії пролунала музика українського композитора Мирослава Скорика та Валентина Сільвестрова, прозвучала поезія Сергія Жадана.

Фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-