Європейці звинуватили росію в екоциді під час вторгнення в Україну

Європейці звинуватили росію в екоциді під час вторгнення в Україну

Укрінформ
російська агресія несе в собі ознаки екоциду, який загрожує не лише Україні, але біологічному розмаїттю та здоровому довкіллю всієї Європи, за що агресор має нести міжнародну відповідальність.

Як повідомляє Укрінформ, такого висновку дійшли учасники пленарного засідання Європейського економічного й соціального комітету (ЄЕСК). Інформація про прийняте рішення оприлюднена сьогодні на сайті ЄЕСК.

В той час як війна в Україні продовжує палати, виникають занепокоєння щодо транскордонної шкоди для довкілля, яку вона спричиняє. Європейський економічний і соціальний комітет під час пленарного засідання у квітні ухвалив власне ініціативне судження щодо права на здорове довкілля в Європейському Союзі, особливо в контексті війни в Україні, та закликав до криміналізації дій росії відповідно до Європейського законодавства, а також захисту довкілля для забезпечення фундаментальних прав», - йдеться в оприлюдненому пресрелізі.

Читайте також: У Фінляндії провели мітинг проти екозлочинів росії в Україні

Як зазначається, злочинна війна, що була розв’язана росією проти України, має дуже високу ціну для всієї екосистеми країни, оскільки знищуються великі лісні масиви, важко забруднюються повітря й водні ресурси. Між тим, за даними Конвенції секретаріату з біологічного розмаїття, на Україну припадає 35% європейського біологічного розмаїття, при тому, що її територія складає лише 6% від загальної площі Європи. Російська війна завдає шкоди цій багатій природній спадщині, довкіллю та всій екосистемі країни, що підриває здоров’я людей та ставить під загрозу сільськогосподарське виробництво.

«Європейський економічний й соціальний комітет, разом з Європейським Парламентом, закликає до визнання екоциду кримінальним злочином за законодавством ЄС. ЄЕСК переконаний, що це може допомогти притягнути росію до відповідальності за її дії в Україні та запобігти подібних проявів природоохоронного лиха у майбутньому», - йдеться у документі.

Члени комітету закликали ЄС документувати також злочини росіян, що спрямовані проти довкілля, що стане основою не лише для притягнення злочинців до відповідальності, але й орієнтиром для зусиль з повоєнного відновлення України.

Читайте також: Лубінець розповів помічниці Генсека ООН про екологічні загрози через дії рф в Україні

«Право на здорове довкілля є важливим для соціального та економічного добробуту народів Європи та усього світу…. ЄЕСК закликає всі країни-члени та інституції ЄС підвищити ефективність існуючих правових інструментів та поглибити зусилля для забезпечення поваги до такого права на здорове довкілля. Триваючий конфлікт в Україні висвітлює вразливість нашої екосистеми. Зараз є важливим як ніколи раніше захистити наш природний скарб, зберегти здоров’я та добробут наших громадян», - наголосили учасники пленуму Європейського економічного й соціального комітету

Як вже повідомлялося, Європейський економічний й соціальний комітет є дорадчим органом Європейського Союзу, до складу якого включені представники різних соціальних та професійних груп населення ЄС. Його головним завданням є узагальнення думок та ініціатив громадян країн ЄС, та відстоювання іх інтересів перед ключовими Євроінституціями, включаючи Раду ЄС, Єврокомісію та Європейський Парламент.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-