Зеленський каже, що довідався про «злив» таємних матеріалів у США з новин - WP

Зеленський каже, що довідався про «злив» таємних матеріалів у США з новин - WP

Укрінформ
Володимир Зеленський не мав жодних розмов з Білим домом щодо масштабного витоку нібито таємних документів американської розвідки та вважає їх поширення у соцмережах шкідливим як для Вашингтона, так і для Києва.

Як передає Укрінформ, про це Президент України заявив в інтерв'ю The Washington Post.

За словами Зеленського, він довідався про це, як і багато хто, з новин. «Перед тим я не отримував інформації від Білого дому чи Пентагону. У нас не було такої інформації. У мене особисто не було, – сказав він, додавши: – Це однозначно погана історія».

Президент наголосив, що це невигідно ні Україні, ні Сполученим Штатам. Відповідаючи на запитання, чи не погіршив цей «злив» довіру між країнами, він сказав: «Я не можу ризикувати нашою державою».

«Там, де я можу говорити відверто, я це роблю. Але є великі ризики. Якби це була моя війна проти путіна, і нас було двоє на полі бою, я б сказав усім, що я про них думаю. Але тут історія трохи інакша. Ми всі несемо відповідальність», - наголосив Зеленський, зауваживши, що оприлюднення інформації у США вже не вперше створює йому проблеми.

Читайте також: Висновки щодо «зливу» секретних документів нададуть протягом 45 днів – Пентагон

Як нагадує WP, раніше розмову Зеленського з Трампом використовували у США для оголошення колишньому господарю Білого дому імпічменту.

«Я не знаю, чи це маніпуляція, чи випадковість - та й навіщо мені це знати? Незважаючи на такі інформаційні рухи, я маю готувати державу до деокупації, а не до інших кроків. І це моє завдання. Пам'ятаєте, як вийшла наша розмова з Трампом? Її надрукували. Чесно кажучи, я теж не давав на це дозволу», - зауважив Зеленський.

Коментуючи інформаційні витоки, він зазначив, що вважає їх «телешоу», яке може бути цікавим для деяких людей, але в кінцевому підсумку в критичний момент допомагає росії.

Серед оприлюднених розвідданих містилися деталі про слабкі місця протиповітряної оборони Києва та інформація про те, які бригади готуються до контрнаступу.

Читайте також: Тейшейра почав публікувати документи Пентагону за кілька днів після вторгнення росії в Україну

«Десь це хайп, десь скандал, – прокоментував Зеленський. – Усе, що повідомляється нашому ворогу в той чи інший спосіб наперед, – це однозначно мінус для нас. Я не бачу тут жодних плюсів… Люди мене запитують, кому це вигідно? Моя відповідь дуже проста: у мене немає часу з'ясовувати, кому це вигідно. Я дивлюся, кому це невигідно».

При цьому, вказує видання, Президент України відмовився підтвердити або спростувати злиту в соцмережі інформацію та навіть не назвав її «чутливою», оскільки це означало б визнати документи справжніми.

«Якби я вам відповів, що вони чутливі, це означало б, ніби існують реальні документи. Будь ласка, припиніть грати зі мною в ігри. Я президент країни, яка перебуває у стані війни», – наголосив Зеленський.

Читайте також: Глава Пентагону - про витік розвідданих: США продовжать працювати з союзниками і партнерами

За даними WP, державний секретар США Ентоні Блінкен обговорював «злив» інформації з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою під час телефонної розмови у квітні.

Як повідомлялося, у соцмережі було злито нібито секретні документи, які стосувалися планів США й НАТО щодо запланованого контрнаступу ЗСУ.

13 квітня було затримано 21-річного службовця ВПС США Джека Тейшейру, якому висунули обвинувачення у вилученні, зберіганні та передачі секретної інформації.

Фото: Верховна Рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-