Контроль над Запорізькою АЕС має бути повернутий українській владі – Маасікас

Контроль над Запорізькою АЕС має бути повернутий українській владі – Маасікас

Відео
Укрінформ
Окупація російськими військами Запорізької АЕС значно підвищує ризик нещасного випадку, контроль над ЗАЕС має бути повернутий українській владі.

Про це заявив голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас у відеозверненні з нагоди 37-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС, передає Укрінформ.

Дипломат від імені Європейського Союзу приєднався до вшануванні пам’яті жертв аварії.

Маасікас зазначив, що Чорнобиль також розповідає історію надії та єдності, і нагадав, що Європейський Союз надав 432 млн євро на нове безпечне укриття для Чорнобильської АЕС, а ЄС і Європейський банк реконструкції та розвитку забезпечили 600 млн євро позик на впровадження програми підвищення безпеки українських АЕС.

«росія свідомо обрала мішенню й окупувала Запорізьку АЕС. Незаконна окупація, порушення звичайного функціонування станції, мінування й обстріли, насильство і викрадення українського персоналу значно підвищують ризик нещасного випадку. Контроль над окупованою Запорізькою АЕС має бути повернутий українській владі», - заявив посол ЄС.

Читайте також: У Вінниці відкрилася виставка, присвячена ліквідаторам аварії на ЧАЕС

Як повідомлялося, аварія на четвертому блоці Чорнобильської АЕС сталася 26 квітня 1986 року. До виконання робіт, пов’язаних з усуненням самої аварії та її наслідків, були залучені понад 600 тисяч громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-