Кабмін планує призначити Юрія Болоховця керівником ДП «Ліси України»

Кабмін планує призначити Юрія Болоховця керівником ДП «Ліси України»

Укрінформ
Кабінет міністрів планує призначити Юрія Болоховця генеральним директором ДП "Ліси України". Його мають у найближчий час звільнити з посади голови Держлісагентства у зв’язку з переходом на іншу посаду.

Про це повідомили Укрінформу в Офісі Президента. 

"Для подальшого успішного проведення реформи лісової галузі необхідно посилити управління держпідприємством, яке безпосередньо реалізовуватиме всі передбачені зміни", – розповіли в ОП.

"Юрій Болоховець очолює Держлісагентство з 2021 року, за цей час у лісовій галузі відбулося багато важливих змін. Почалася розбудова сучасної системи протидії пожежам. Реалізація деревини – як обробленої, так необробленої – стовідсотково перейшла на прозорі електронні біржові аукціони. В рази зросли доходи галузі і, відповідно, сплата податків у державний та місцеві бюджети. Успішно реалізується програма Президента "Зелена країна". По всій країні будуються сучасні насіннєво-селекційні центри, які значно посилюють можливості з відтворення та збільшення лісового фонду. Виконується величезна робота зі збереження самосійних лісів – кілька десятків тисяч гектарів вже врятовано. Під час війни лісова галузь не лише вистояла, економічні показники стабільно зростають. По всіх напрямках роботи є абсолютна підтримка європейських партнерів", – розповів народний депутат Олександр Матусевич.

Читайте також: Уряд призначив новий склад наглядової ради Ощадбанку

Раніше заступник керівника Офісу Президента Ростислав Шурма розповів, що лісова галузь у першому кварталі цього року отримала перші 0,5 млрд грн прибутку. За рік очікується прибуток у 3 млрд грн.

"Ще не все навіть реалізовано за реформою, але галузь, яка раніше фінансувалася в тому числі з бюджету, сьогодні почала самостійно заробляти. Вже маємо перші пів мільярда гривень прибутків і очікуємо до кінця року вийти на рубіж у 3 млрд грн. Це наслідки реформування та централізації господарських процесів, наведення порядку в обліку та менеджменті", – сказав він.

За словами Шурми, інвестиційний план галузі, розрахований на кілька років, здатний забезпечити надходження до бюджету до 18 млрд грн. Зокрема, 600 млн грн вже вкладено у розвиток власного господарства посадкового матеріалу.

Стратегічний план розвитку галузі передбачає повну діджиталізацію процесу заготівлі та обліку деревини від початку вирощування до вирубки та торгівлі, а також цифрову зйомку всіх лісів, реалізацію електронного лісорубного квитка, механізацію заготівлі тощо.

"Такий цифровий ланцюжок значно ускладнює різні зловживання у використанні лісових ресурсів", – зазначив Шурма.

Читайте також: Реформа лісової галузі вже забезпечила пів мільярда гривень прибутку - Шурма

Він також повідомив, що в Україні планується побудувати мережу лісових доріг.

"Ліси складають 15% території України. В цій місцевості проживає велика кількість людей, які позбавлені нормальних умов пересування між населеними пунктами. Тому ми активно працюємо над проєктом будівництва лісових доріг. Цього року буде збудовано близько 500 км, наступного року плануємо вийти вже на 1000 км лісових доріг, щоб в цілому досягти європейських показників покриття лісовими дорогами – 30-40 км на тисячу га лісу, а не 2-3 км, як зараз в Україні", – поділився планами Шурма.

Як повідомлялося, у вересні 2022 року в Україні створено єдине державне спеціалізоване лісогосподарське підприємство "Ліси України". ДСГП "Ліси України" є правонаступником майна, прав та обов’язків спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств.

На базі державних лісгоспів створено вже 145 філій ДП "Ліси України", ще п’ять приєднаються найближчим часом. Філіям залишені всі необхідні функції для охорони, захисту, раціонального використання та відтворення лісів, а також здійснення господарської діяльності. Також на рівні філій залишається завдання з реалізації деревини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-