Чехія готова надати Україні допомогу при відновленні та у підготовці до членства в НАТО - Павел

Чехія готова надати Україні допомогу при відновленні та у підготовці до членства в НАТО - Павел

Укрінформ
Союзники по Альянсу підтримують Україну у прагненні увійти до НАТО, але зможуть подумати про терміни такого кроку в практичній площині лише після завершення війни, коли Україна зможе відновити свою економіку та збройні сили.

Про це у Брюсселі під час спільної пресконференції з генеральним секретарем НАТО заявив президент Чеської Республіки Петр Павел, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В тому, що стосується України та її потенційного членства. По-перше, немає жодних змін у поглядах та в обіцянках, що були зроблені в Бухаресті. Обом країнам - Україні й Грузії - тоді сказали, що вони стануть членами НАТО. У цей момент дуже важко говорити про конкретні дати членства, коли Україна перебуває у війні. Тож спочатку війна має завершитися, й потім ми зможемо почати думати про потенційні дати», - сказав очільник Чеської Республіки.

Читайте також: путіну не вдасться «перечекати» український спротив - Столтенберг

Він зауважив, що навіть тоді, коли війну буде завершено, Україна потребуватиме часу та зусиль для відновлення своєї економіки та своїх Збройних Сил.

«Україна має знову стати стабільною країною. Це забере час та дуже багато зусиль, дуже багато спільних зусиль. Я розумію, що ми готові надати Україні довгострокову підтримку, включаючи допомогу у відновленні та у підготовці до майбутнього членства в НАТО», - додав Павел.

Як повідомлялося, під час Бухарестського саміту НАТО 2008 року союзники по Альянсу зафіксували зобов’язання, що Україна і Грузія будуть членами НАТО. Відтоді офіційні представники НАТО та лідери країн-членів постійно наголошували на чинності цього зобов’язання та на тому, що НАТО, як і раніше, дотримується політики «відкритих дверей».

Читайте також: Зеленський обговорив з Макроном підготовку до Вільнюського саміту НАТО

З початку російського вторгнення в Україну у лютому минулого року НАТО та країни-союзниці по Альянсу надають Україні суттєву політичну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. При цьому військова допомога включає сучасну зброю, в т. ч. танки, бронетранспортери та бойові машини, засоби протиповітряної оборони, протитанкові засоби, інше військове та захисне обладнання, а також боєприпаси. Така допомога дозволяє Україні скористатися власним правом на самооборону, відповідно до Хартії ООН.

Фото: Twitter

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-