Парламент підтримав законопроєкт щодо «перезавантаження» митниці

Парламент підтримав законопроєкт щодо «перезавантаження» митниці

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №6490, який, зокрема, запроваджує конкурсний відбір на посаду голови Держмитслужби та процедуру атестації посадових осіб митних органів.

Про це повідомив голова Комітету з питань податків та фінансової політики Данила Гетманцев у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Рада прийняла законопроєкт №6490 про перезавантаження митниці у першому читанні», - йдеться в повідомленні.

Гетманцев нагадав, що передбачено чинною редакцією проєкту закону.

По-перше, пропонується запровадити прозорий конкурс на посаду голови Держмитслужби за прикладом кращих практик НАБУ, САП, НАЗК із залученням міжнародних експертів.

По-друге, встановлюється чіткий алгоритм ухвалення рішень конкурсною комісією, яка вносить подання Прем’єр-міністру України лише на одну кандидатуру (переможця конкурсу).

По-третє, новому очільнику установи надається право формувати кадровий потенціал митних органів, у тому числі шляхом призначеннях заступників виключно за погодженням з головою, а також скасування необхідності погодження з міністром фінансів України призначення на посади та/або звільнення з посад керівників середньої ланки (зокрема, начальників митниць та директорів департаментів центрального апарату) та положень про територіальні органи.

Читайте також: Рада спростила примусове виконання судових рішень на час воєнного стану

Для контролю та незаангажованої належності реалізації головою Держмитслужби своїх повноважень запроваджується щорічний зовнішній незалежний аудит ефективності діяльності митних органів. Негативний висновок аудиту стане підставою для звільнення голови.

Для посадових осіб митних органів передбачено проведення одноразової атестації з метою встановлення відповідності займаній посаді.

Також безпосередньо в законі визначаються розміри окладів посадових осіб митних органів.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів 1 лютого звільнив керівництво Державної митної служби. Правоохоронці проводять роботу щодо виявлення тіньових схем на митниці. За попередніми оцінками, щомісячно оборудки на митниці "вимивали" з державного бюджету орієнтовно до десяти мільярдів гривень.

За словами Премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля, уряд планує у 2023 році провести реформу митниці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-