Австрія відхилила три екстрадиційні запити України через війну

Австрія відхилила три екстрадиційні запити України через війну

Ексклюзив
Укрінформ
Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну австрійські суди відхилили вже три запити про екстрадицію запитуваних Україною осіб, мотивуючи це воєнною ситуацією та можливою загрозою життю та здоров'ю цих осіб у місцях позбавлення волі в Україні.

По це Укрінформу повідомили у Міністерстві юстиції Австрії.

"З початку російської агресивної війни проти України на території Австрії на сьогодні відбулося три екстрадиційні провадження щодо видачі осіб в Україну, у ході яких компетентні суди визнали екстрадицію неприйнятною. Це було обґрунтовано тим, що, за висновками австрійських судів, у зв'язку з воєнною ситуацією не можна виключати загрозу життю та здоров'ю осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі в Україні, а отже, існує ризик порушення статті 3 Європейської конвенції з прав людини", - заявили у відомстві.

Читайте також: Австрійський суд відмовив у екстрадиції Бахматюка до України — аргументували війною

При цьому було вказано, що "в принципі кожне рішення про екстрадицію є індивідуальним".

Водночас у міністерстві зазначили, що якщо Австрія відмовляє в екстрадиції, то відповідно до принципу міжнародного права "aut dedere - aut iudicare" (видай або суди — ред.), "австрійська прокуратура повинна вивчити, чи має здійснюватися внутрішнє кримінальне провадження проти відповідної особи за ті злочини, у зв'язку з якими запитується екстрадиція".

"Це також може бути застосовано і у випадку відмови в екстрадиції за можливі воєнні злочини", - додали у Мін’юсті Австрії.

Читайте також: Із Литви екстрадували колишнього голову правління Державної продовольчо-зернової корпорації

Однак у відомстві не уточнили прізвищ осіб, запити щодо екстрадиції яких до України було відхилено. "Ми не можемо надати інформацію щодо конкретних справ", - аргументували у міністерстві.

Як повідомляв Укрінформ, раніше земельний суд Відня у кримінальних справах вирішив не задовольняти вимогу української прокуратури про екстрадицію колишнього голови VAB Банку ("ВіЕйБі Банк") Олега Бахматюка через війну та загрозу "значного погіршення умов у запитуючій державі".

У жовтні минулого року українські ЗМІ також повідомляли, що Міністерство юстиції України направило компетентним органам Республіки Австрія клопотання про видачу Україні ексголови Конституційного суду України Олександра Тупицького, який є фігурантом кількох кримінальних проваджень в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-