Глави МЗС України та Ісландії: росія буде притягнута до відповідальності

Глави МЗС України та Ісландії: росія буде притягнута до відповідальності

Заява
Укрінформ
Україна й Ісландія продовжують працювати разом з метою притягнення росії до відповідальності за агресію та заради справедливості для її жертв.

Про це йдеться у спільній заяві міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та міністра закордонних справ Ісландії, голови Комітету міністрів Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гильфадоттір з нагоди її візиту до Києва, передає Укрінформ.

«Ми продовжуємо працювати разом задля реальної відповідальності агресора та справедливості для жертв російської агресії проти України. Наше послання росії: світ спостерігає за вами, і ви будете притягнуті до відповідальності», - заявили глави МЗС.

Читайте також: Енергетика, покарання рф та санкції: Шмигаль зустрівся з прем’єркою Ісландії

Як зазначається в документі, Україна й Ісландія продовжуватимуть співпрацювати задля створення спеціального трибуналу на двосторонньому рівні та в межах роботи Основної групи. Сторони також вважають важливим кроком на шляху до забезпечення відповідальності за злочин агресії проти України створення в Гаазі Міжнародного центру з розслідування злочину агресії проти України (МЦАП) і підтримують його діяльність.

Глава української дипломатії і його ісландська колега заявили, що росія зобов'язана забезпечити повне відшкодування за збитки, втрати або пошкодження, спричинені її протиправними діями.

«Першим кроком у забезпеченні всеохоплюючого відшкодування може стати створення міжнародного реєстру під егідою Ради Європи. Ми вітаємо кроки, які вже були зроблені для розробки модальностей такого реєстру», - наголосили очільники зовнішньополітичних відомств України й Ісландії.

Читайте також: Зеленський зустрівся із прем’єром Ісландії — говорили про формулу миру

У заяві також зазначається, що на 4-му Саміті глав держав та урядів Ради Європи, який відбудеться в Рейк'явіку 16-17 травня, питання підтримки України та відповідальності посідатимуть чільне місце у порядку денному.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Ісландії Катрін Якобсдоттір та глава МЗС Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гильфадоттір 14 березня прибули з візитом в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-