Кремлівська постановка: путін, російська студентка і Віденський університет

Кремлівська постановка: путін, російська студентка і Віденський університет

Фактчек
Укрінформ
Як роспропаганда використала лист університету до українських студентів для наративу про утиск прав громадян рф

Кремлівська пропаганда активно працює над створенням образу Заходу, який підтримав українців в їх самообороні, як ворога. Ще в травні минулого року міністр закордонних справ росії сергій лавров заявляв, що Захід "оголосив всьому рускому міру тотальну війну". Природня реакція демократій покарати диктаторський режим путіна шляхом введення різних обмежувальних заходів подається як "русофобія" та "культура скасування" росії. А там де потрібно, то така "дискримінація рускіх" на Заході просто вигадується. Як, наприклад, це відбулося під час нещодавньої зустрічі путіна зі студентами російських ВНЗ

Під час зрежисованого спілкування одна з його учасниць, яка представилася Дар’єю Семеновою, поскаржилася путіну на те, що "зіткнулася з утиском прав як громадянка російської федерації" в Австрії, через що була змушена повернутися в росію. За її словами, це відбулося під час навчання у Віденському державному університеті (Universität Wien), де вона "вивчала транснаціональні комунікації".

"Отримала папір від свого університету – за кілька днів, як розпочалася спеціальна військова операція, – з проханням підписати його, де було прописано, що росія є країною-терористом, і що я повинна підтримувати Україну. Я його не підписала. Мій вибір, я вважаю, зроблено правильний", – розповіла путіну Дар’я Семенова, яка тепер "радіє поверненню" в рф, де вона стала гордою студенткою РУДН.

Скріншот з новини про зустріч путіна зі студентами з сайту kremlin.ru:

Чи справді навчалася Дар’я Семенова у Віденському університеті – достеменно невідомо. Під час зустрічі, щоправда, вона, як і путін (який, вочевидь, знав про питання), використали поширене в Австрії вітання “Grüss Gott“. Укрінформ звернувся до Universität Wien із запитом, чи така студентка дійсно проходила навчання в університеті. Однак у ВНЗ не відповіли прямо на це питання, зазначивши водночас, що спеціальності "Транснаціональні комунікації", про яку говорила Семенова, у ВНЗ немає.

Скріншот з відео зі зверненням Д.Семеновою до путіна:

Але точно відомо, що твердження Дар’ї Семенової про нібито утиски її як громадянки рф в Австрії та, зокрема, примус її до визнання росії "державою-терористом" і підтримки України є брехнею. У навчальному закладі спростували зроблені студенткою на зустрічі з путіним заяви, зазначивши, що університет не розсилав ніяких листів із згаданими закликами.

"Віденський університет роз'яснює, що зроблені висловлювання не відповідають дійсності. Віденський університет не робив ніяких розсилок, як стверджувалося, як і не було жодних прохань підписатися на чиюсь підтримку. Більше того, в Uni Wien немає програми навчання за спеціальністю "Транснаціональні комунікації", – прокоментували у пресслужбі Universität Wien відповідні заяви Д.Семенової на зустрічі з путіним.

При цьому було наведено лист, як університет насправді комунікував із студентами через тиждень після повномасштабного вторгнення рф в Україну Лист від імені ректорату ВНЗ під назвою "Ситуація в Україні – Пропозиції з підтримки" був розісланий 2 березня 2022 року та адресувався передусім студентам з України – у ньому містилася слова підтримки та корисна інформацію для них.

Зокрема, у листі Віденський університет заявив про "підтримку українського народу у його боротьбі за свободу та демократію", але й також висловив "повагу всім тим людям в російській федерації, які виступають проти злочинної політики свого уряду".

"Ми солідарні з нашими українськими колегами та студентами і будемо вживати заходів для їх підтримки. Ми усвідомлюємо, що багато студентів зараз мають великі екзистенційні переживання та страхи. Ми повністю розуміємо, що ваша турбота і увага прикута до ваших родин і друзів. Ми знаємо, що деякі з вас не можуть покинути Україну в даний момент і що технічні можливості обмежені. Ми пропонуємо нашу викладацьку підтримку в цій складній ситуації", – зазначалося в листі.

У ньому містилася інформація про те, що на окремій рубриці сайту університету можна знайти інформацію про навчання та іспити, вступ, академічну відпустку, а також контактні дані та консультаційні послуги. Також зазначалося, що науковим керівникам та викладачам студентів, яких зачепила російська війна, було запропоновано розглянути їх прохання, наприклад, щодо відсутності на заняттях чи альтернативних форматів іспитів.

"Ми бажаємо вам сил у цій складній ситуації і підтримуємо вас як університет!", – йшлося у листі.

І жодних закликів підписатися під визнанням росії державою-терористом чи примусу до підтримки України. Як про це розказувала путіну Дар’я Семенова.

Скріншот листа керівництва Віденського університету студентам від 2 березня 2022р.

Василь Короткий, Відень

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-