МЗС закликає грузинську владу припинити знущання над Саакашвілі та передати його Україні

МЗС закликає грузинську владу припинити знущання над Саакашвілі та передати його Україні

Заява
Укрінформ
Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест щодо негуманного поводження із громадянином України Міхеїлом Саакашвілі, якого утримують за ґратами в Грузії.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві МЗС.

«У найгірших традиціях НКВС СРСР грузинська влада застосовує до Міхеїла Саакашвілі психологічне та фізичне насильство, відмовляє йому в терміново необхідній медичній допомозі, свідомо створюючи безпосередню загрозу його життю», - відзначає відомство.

У заяві наголошується, що грубе порушення прав людини щодо українського громадянина йде врозріз із задекларованим курсом Тбілісі на здобуття членства в ЄС, свідчить про згортання демократії в Грузії.

Міністерство закликає грузинську владу негайно припинити знущатися над Саакашвілі та передати його Україні. «Не грайтеся із життям людини заради політичної помсти», - підкреслюється в заяві.

Зовнішньополітичне відомство також звертається до іноземних урядів та міжнародних організацій стати публічно на захист українського громадянина, колишнього президента Грузії, життя якого опинилося під загрозою через політичні репресії з боку грузинської влади.

Як повідомлялося, під час пресконференції з президентом Австрії Александером ван дер Белленом у Києві Президент України Володимир Зеленський продемонстрував фотографії Саакашвілі й висловив переконання, що влада Грузії його публічно катує і вбиває.

Читайте також: Зеленський показав фото Саакашвілі і заявив, що грузинська влада його вбиває

Громадянина України Саакашвілі затримали в Грузії 1 жовтня 2021 року, коли він приїхав на батьківщину після восьмирічної відсутності. Йому висунуто обвинувачення у незаконному перетині кордону, який, за даними слідства, він скоїв 28 вересня, коли таємно прибув до порту Поті з України на судні, що перевозило вантажівку з молочною продукцією.

Стаття за незаконний перетин кордону Грузії передбачає до п'яти років позбавлення волі.

Україна офіційно визнала Саакашвілі потерпілим у справі про неналежне поводження в ув'язненні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-