Новообраний президент Чехії заявив про важливість продовжувати підтримку України

Новообраний президент Чехії заявив про важливість продовжувати підтримку України

Укрінформ
Новообраний президент Чеської республіки Петр Павел заявив про важливість продовжувати підтримку України.

Про це він сказав в ефірі телеканалу CNN Prima News у неділю, передає Укрінформ.

Обраний глава держави війна точиться в Україні, тобто поблизу чеського кордону, але НАТО, членом якого є Чехія, гарантує республіці безпеку, а її курс є правильним.

«Безумовно, зі мною (в офісі, - ред.) не буде жодної мобілізації чи зміни курсу, яка могла б втягнути країну у війну», – заявив Павел, відповідаючи тим, хто поширював по нього перед виборами чутки про те, що, мовляв, чехів будуть мобілізувати на війни. 

Читайте також: Петр Павел перемагає на президентських виборах у Чехії

Водночас він зазначив, що шлях з підтримки України не припиниться. 

«Ми маємо пояснювати людям, що ми цивілізована та солідарна країна. Ми можемо допомогти людям, які потрапили в біду. Доречно бути солідарними, інші б нам теж допомогли. Війна торкається нас, навіть не тому, що тут літають ракети або хтось руйнує наші міста або вбиває людей тисячами», – сказав він.

Читайте також: Новообраний президент Чехії планує візит до Києва

Павел також підкреслив, що спосіб міжнародних відносин, який просуває росія, суперечить довгостроковим інтересам Чехії

«Ми хочемо жити в середовищі, яке поважає навіть малі держави, де навіть держави нашого розміру можуть сказати своє слово. Ми не можемо допустити порушення правил біля наших кордонів», – заявив політик.

Колишній генерал також зауважив, що серед населення рф зростає розчарування через погіршення рівня життя, але зростає воно й у російській армії, «яка не звикла програвати».

Але, визнав він, росія все ще має більше ресурсів, ніж Україна. За словами Павла, без допомоги західних країн атакована країна була б приречена на провал.

Читайте також: Новий президент Чехії. Що про нього відомо

Раніше він поінформував, що разом з президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою відвідує Київ орієнтовно «навесні». На його думку, поїздка має відбутися до саміту НАТО, який відбудеться в липні у Вільнюсі. 

У неділю, наступного дня після обрання президентом, Павел провів телефонну розмову з українським колегою Володимиром Зеленським.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-