Україна вийшла ще з двох угод СНД

Україна вийшла ще з двох угод СНД

Укрінформ
Україна вийшла з двох угод СНД - з Конвенції про передачу осіб, які страждають психічними розладами, для проведення примусового лікування та з Угоди про порядок вирішення спорів, пов’язаних зі здійсненням господарської діяльності.

За відповідні закони 0168 та 0162 проголосували 352 та 322 парламентарів, написав у Телеграмі народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос"), передає Укрінформ.

Рішення були прийняті у зв’язку зі збройною агресією рф проти України та з метою відмежування від СНД і зменшення договірно-правових зобов’язань у рамках цього утворення, координуючим центром якого є держава-агресор та держави-учасниці – держави, які не засудили збройну агресію РФ проти України, не підтримали або утрималися від голосування за Резолюцію Генеральної асамблеї ООН від 2 березня 2022 року щодо агресії рф проти України.

Зазначено, що співробітництво на підставі Конвенції не є інтенсивним, а отже вихід із неї не матиме суттєвого впливу на співробітництво у сфері передачі осіб, які страждають психічними розладами, для проведення примусового лікування з іншими державами-учасницями СНД, оскільки здійснюватиметься на підставі Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року, двосторонніх договорів про передачу засуджених осіб.

За їхньої відсутності – згідно з внутрішнім законодавством України на основі принципу взаємності. Надалі це сприятиме розвитку двосторонніх договірно-правових відносин шляхом укладення відповідних договорів з тими державами, у відносинах з якими виникатиме необхідність додаткового врегулювання у сфері передачі засуджених осіб для подальшого відбування покарання, у тому числі осіб, які страждають психічними розладами, для проведення примусового лікування.

Читайте також: Україна вийшла з іще однієї угоди СНД

Водночас з виходом України з Угоди про порядок вирішення спорів, пов’язаних зі здійсненням господарської діяльності, буде зменшено кількість зобов’язань України в рамках СНД, учасницями якої на сьогодні є більшість держав, що прямо або опосередковано підтримують рф у її агресивній політиці проти України, та у відносинах з державою-агресором безпосередньо.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів на своєму засіданні здійснив вихід України з угоди щодо порядку пенсійного забезпечення військовослужбовців держав-учасниць СНД, підписаної 15 травня 1992 року.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-