лукашенко не зможе зберегти контроль у разі прямої участі білорусі у війні проти України — Подоляк

лукашенко не зможе зберегти контроль у разі прямої участі білорусі у війні проти України — Подоляк

Укрінформ
Наразі олександр лукашенко хоче зберегти за собою контроль над білоруссю, а пряма участь рб у війні проти України позбавить його такої можливості.

Таку думку висловив в ефірі телемарафону радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк, передає кореспондент Укрінформу.

“Він (лукашенко - ред.) достатньо хитра людина, щоб розуміти наслідки юридичні, перш за все для себе і своєї родини, свого оточення, якщо він буде втручатись у війну не просто в межах союзної держави, надаючи інфраструктуру, а особисто буде втручатись - за рахунок своєї армії, живої сили. Він прекрасно розуміє, що після 10 місяців шансів (на те), що росія, по-перше, виграє цю війну, по-друге, не буде юридично відповідати,.. - це вже неможливо”, - сказав Подоляк.

Читайте також: На початку вторгнення в Україну у складі російських ДРГ були білоруси - Безсмертний

На його думку, лукашенко розуміє, що росія не настільки сильна країна, як вона себе репрезентувала, і тепер є країною-ізгоєм. Крім того, він прагне зберегти контроль над територією рб.

“Він хоче продовжити контроль над територією, зберегти за собою, бо розуміє, що якщо почнуть атакувати Україну з території білорусі, то лукашенка вже немає як менеджера, який щось контролює, - він просто номінал, який через певний час просто зникне фізично з лиця білоруської землі”, - вважає Подоляк.

При цьому він висловив переконання, що зараз на території рб не сформовано ударного угруповання, необхідного для наступу. "Безумовно, вони проводять певні навчання, ротацію, по залізниці возять свої війська, там кількість танків 20-24-25 тощо. Це точно не ударне угруповання, яке може зайти на територію України, виходячи ... з тієї необхідності ресурсу, щоб хоча б просунутись на якусь відстань від кордону. Тому все це робиться саме для того, щоб ми прискіпливо дивились у північному напрямку”, - сказав радник глави ОП.

У цьому зв'язку він запевнив, що Україна має стратегію на цьому напрямку, а наша розвідка працює ефективно.

Читайте також: У білорусі фіксують перекидання російської техніки до кордону з Україною

“У нас розвідка дуже активно працює, в тому числі на території білорусі. Ми бачимо, які саме сили пересувають з одного полігона на інший, ми це відслідковуємо”, - зазначив Подоляк.

Водночас, коментуючи заяву глави Служби інформації та безпеки Молдови Олександра Мустяце щодо можливого вторгнення рф у країну на початку 2023 року, Подоляк зауважив, що теоретичний сценарій рф про похід на Молдову "нічим не відрізняється від сценарію взяти Київ за 3 доби".

“Для того, щоб російська армія дійшла до Молдови, треба спочатку виграти війну в України. ...Це неможливо за будь-яких обставин", - заявив він.

Як повідомлялося, 19 грудня олександр лукашенко і президент рф володимир путін провели переговори у мінську.

Читайте також: Участь білорусі у війні проти України лишається малоймовірною - ISW

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, коментуючи цю зустріч, зазначив, що путін продовжує схиляти лукашенка до максимального сприяння діяльності російських збройних сил.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що ударного угруповання рф на території білорусі наразі не сформовано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-