Ніхто не заслужив на премію Сахарова більше, ніж український народ - Мецола

Ніхто не заслужив на премію Сахарова більше, ніж український народ - Мецола

Укрінформ
Премія Сахарова “За свободу думки” цього року вперше присуджена цілому народу, і українці заслуговують на неї як ніхто.

Про це заявила голова Європейського парламенту Роберта Мецола на пресконференції після церемонії вручення премії, передає кореспондент Укрінформу.

“Не було нікого, хто б заслужив на цю премію більше, ніж нагороджені, мужній народ України справді заслуговує на цю нагороду. Вона - для всіх українців, які борються на місцях, і всіх тих, хто був змушений залишити Україну, для тих, хто втратив рідних, хто бореться за те, у що справді вірить. Уперше ця премія присуджується народу в особі Президента, обраних лідерів і громадянського суспільства... Ми вручаємо премію кожній людині, кожному громадянину України, який захищає вашу країну, свободу, ваші будинки, ваші родини”, - сказала Мецола.

Вона наголосила, що зараз українці ризикують своїми життями заради Європи та цінностей.

“Я знаю, що хоробрий народ України не здасться. І я впевнена, що інакше бути не може”, - наголосила вона.

Одна з лауреаток голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук сказала, що “російські війська цілеспрямовано бомбять житлові будинки, школи, церкви, лікарні, атакують евакуаційні коридори, організовують фільтраційні табори, депортацію, скоюють убивства, тортури, насильства та інші злочини проти мирного населення", своїми діями завдаючи неймовірного болю і страждань.

“Ми документуємо цей біль. Ідеться не просто про порушення Женевської та інших конвенцій. Ця війна також про цінності. путін намагається переконати весь світ, що демократія, верховенство права, права людини є помилковими цінностями, тому що вони не можуть вас захистити під час війни. Ми маємо розірвати це коло безкарності росії у Чечні, Грузії, Сирії та інших країнах світу. Ми маємо створити спецтрибунал, де путін, лукашенко та інші воєнні злочинці будуть притягнені до відповідальності”, - заявила вона.

Матвійчук наголосила, що вся міжнародна система миру та безпеки не змогла зупинити російські звірства, і саме тому українці просять санкцій, зброї та правосуддя.

Інший лауреат, міський голова Мелітополя Іван Федоров, заявив, що цієї нагороди чи не найбільше заслуговують ЗСУ, а також ті, хто проживає на захоплених територіях.

Водночас волонтерка і парамедик Юлія Паєвська (Тайра) наголосила на вірності українців своїй Батьківщині, а також закликала світ об'єднати зусилля задля досягнення перемоги над агресором, адже дорога кожна хвилина.

Читайте також: Зеленський виступив на церемонії врученні премії Сахарова

Як повідомлялося, у Європарламенті відбулася церемонія вручення премії Сахарова “За свободу думки” за 2022 рік, яку було присуджено мужньому народу України в особі Президента, обраних лідерів та громадянського суспільства.

Серед лауреатів - українська волонтерка, парамедик, колишня військовополонена Юлія Паєвська (Тайра), голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, міський голова Мелітополя Іван Федоров, представники Державної служби України з надзвичайних ситуацій, представник руху громадського опору “Жовта стрічка”.

Премія Сахарова за свободу думки — щорічна відзнака Європейського парламенту, започаткована 1988 року. Нагорода вручається за досягнення в таких сферах: захист прав людини та її основних свобод; розвиток демократії і відстоювання верховенства права; повага до міжнародного законодавства; захист прав меншин.

У грошовому вимірі премія Сахарова становить 50 тис. євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-