Світ має допомогти Україні вистояти й пережити цю зиму - Макрон

Світ має допомогти Україні вистояти й пережити цю зиму - Макрон

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон наголосив, що Франція та інші держави світу мають допомогти українському народу вистояти і пережити цю зиму.

Про це він заявив на міжнародній конференції "Солідарність з українським народом" у Парижі, передає кореспондент Укрінформу.

Як заявив Макрон, росія, не маючи військових успіхів, відповідає на просування українських військ терористичними актами проти енергетичної інфраструктури та цивільного населення України. Це порушення міжнародного гуманітарного права, і такі акти не можна залишити непокараними.

“Я хочу чітко сказати: в цьому контексті Україна, жертва цієї агресії, має вирішити сама, яким буде це покарання. І 10 пунктів плану Президента Зеленського дуже доцільні, ми повинні разом про це говорити... Але зараз найперше, що ми повинні зрозуміти, - що потрібно допомогти українському народу вистояти, нам потрібно допомогти Україні пережити цю зиму”, - наголосив французький лідер.

За його словами, результати сьогоднішньої конференції мають бути дуже конкретними.

“По-перше, йтиметься про мобілізацію наших партнерів, друзів України, тих, хто працює в міжнародних організаціях, хто надає кошти, гуманітарних організацій, щоб вони змогли організувати всі дії, які допоможуть населенню України отримати воду, енергію, тепло, продовольство, одяг і пережити зиму. Я сподіваюсь, що наші колективні зусилля будуть на висоті”, - сказав Макрон.

Читайте також: Шмигаль впевнений, що план рф занурити Україну в темряву провалиться

Він зауважив, що Франція від початку року надала 151,5 млн євро допомоги і найближчим часом збільшить цей внесок ще на 48,5 млн євро.

Водночас, за словами Макрона, в результаті цієї конференції планується допомога у 25 млн євро для підтримки України взимку, будуть і інші пакети, спрямовані на допомогу дітям, охорону здоров’я, а також передбачаються 26,5 млн євро на сферу енергетики, зокрема для закупівлі світлодіодних ламп. Крім того, планується надати 63 нові генератори високої потужності та 100 трансформаторів, а також фінансування постачання води, допомога з продовольством, “і це буде додатково до тієї допомоги, яка вже була надана раніше”, зауважив він.

Президент Франції наголосив, що ця допомога має бути дуже оперативною, конкретною і давати швидкі результати.

У цьому зв'язку Макрон згадав про свої розмови з прем’єр-міністрами Норвегії і Люксембургу, зауваживши: “Потрібно, щоб питання були поставлені чітко, щоб у нас були конкретні відповіді на них. Для цього потрібна дуже тісна координація, і в кожній країні мають бути точні контакти для того, щоб допомога прибула в Україну у потрібний час”.

Він також зауважив, що партнери України працюють над "Паризьким механізмом" допомоги, як його назвав Президент України Володимир Зеленський.

“Це буде цивільна допомога Європейського Союзу, і вона буде розширена за участю всіх інших партнерів”, - сказав Макрон, додавши, до сьогоднішньої конференції у Парижі приєдналися дуже багато неєвропейських країн, які хочуть долучитися до цього механізму і надавати Україні тривалу допомогу.

Макрон зазначив, що ця допомога буде додатковою до механізмів, розроблених Групою семи.

Читайте також: Олена Зеленська у Франції зустрілася з Бріжит Макрон

Він також повідомив, що близько 700 французьких підприємств і компаній здійснюватимуть довгострокові інвестиції в Україні.

“Франція, інші країни — всі мобілізуються для того, щоб доказати свою солідарність з Україною, бути пліч-о-пліч з народом України і не послабляти своєї допомоги ні на хвилину”, - наголосив Макрон.

Читайте також: Зеленський закликав ЄС збільшити імпорт електроенергії в Україну

Як повідомляв Укрінформ, у Парижі триває міжнародна конференція "Солідарність з українським народом", у якій беруть участь 48 країн світу та 26 міжнародних організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-