Комітет Ради схвалив законопроєкт про списання кредитів на знищене внаслідок війни майно

Комітет Ради схвалив законопроєкт про списання кредитів на знищене внаслідок війни майно

Укрінформ
Комітет Верховної Ради України з питань податкової та фінансової політики підтримав у другому читанні законопроєкт щодо списання кредитів на житло та авто, яке було пошкоджено або зруйновано під час війни.

Про це повідомив народний депутат, член профільного комітету Ярослав Железняк в Телеграмі, передає Укрінформ.

За інформацією депутата, до другого читання законопроєкт №7441-1 зазнав змін. Зокрема, було прибрано обмеження щодо площі нерухомого майна, яке було знищено під час війни. Також скасована норма щодо робочого об’єму двигуна знищеного автомобіля.

Так, згідно із документом, списанню (прощенню) підлягають кредити тих позичальників, у яких знищена в ході війни нерухомість була єдиним місцем проживання сім’ї позичальника на 23 лютого 2022 року. Крім того, станом на 23 лютого за кредитним договором на зазначене житло має бути відсутня прострочена заборгованість.

Кредитор у такому випадку отримує право на компенсацію від держави. Розмір такої компенсації не може перевищувати основної суми кредиту позичальника.

Також для фізосіб-позичальників кредитів на рухоме/нерухоме майно, яке через війну опинилося на тимчасово окупованій території (на території активних бойових дій) або було пошкоджене або знищене внаслідок воєнних дій, передбачене призупинення платежів по кредиту за наявності підтверджуючих документів.

Власникам придбаним у кредит автомобілів можуть анулювати заборгованість у випадку знищення авто за умови, якщо станом на 23 лютого 2022 року це було єдине авто в сім’ї позичальника і заборгованість за таким договором не була прострочена більше ніж на 7 днів.

Читайте також: Цифрова платформа для картографування зруйнованого житла допоможе з відбудовою

Як повідомлялося, в Україні вже працює реєстр пошкодженого та знищеного майна, до якого подається інформація про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф, та який формується на базі порталу «Дія».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-