Кулеба: Якщо дати рф паузу, вона створить гігантську бомбу уповільненої дії в центрі Європи

Кулеба: Якщо дати рф паузу, вона створить гігантську бомбу уповільненої дії в центрі Європи

Укрінформ
росія не готова до серйозних переговорів, а надання їй зараз паузи дозволить "заморозити" конфлікт та перетворити його на "бомбу уповільненої дії" у центрі Європи.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у відеозверненні до учасників ювілейного конгресу Пан’європейського союзу, який проходить з нагоди 100-річчя організації у Відні.

"Нам потрібна перемога, а не нічия. Якщо ми дозволимо росії отримати паузу зараз, то путін створить із замороженого конфлікту гігантську бомбу уповільненої дії в центрі Європи, готову вибухнути в будь-який момент. Для Європи було б стратегічною помилкою прагнути такого результату", - сказав очільник МЗС.

Він закликав усіх партнерів України не пропонувати їй "іти на компроміси з нашою свідомістю, територіальною цілісністю чи суверенітетом". "Бо це будуть і ваші компроміси з власною безпекою. Ми в Україні переживаємо величезний біль і як ніхто інший хочемо миру. Але ми також знаємо, що такі війни, як ця, повинні закінчуватися перемогою добра над злом. Давайте працювати разом для досягнення цієї мети", - додав міністр.

Кулеба наголосив, що росія веде проти України геноцидну війну і ця війна також є частиною ширшої стратегії путіна з дестабілізації та руйнування Європейського Союзу.

Читайте також: Кулеба закликав лідерів G20 стати на бік людей, а не воєнних злочинців

"росія використовує продовольство та енергію як зброю та спрямовує її проти невинних людей в Європі та в усьому світі. путін хоче вкрасти добробут і стабільність у кожної європейської родини, він також грає в "голодні ігри" з азійськими, африканськими та близькосхідними сім'ями, ставлячи під загрозу експорт українського зерна. Він вдається до ядерного шантажу, щоб налякати Захід і посіяти сумніви щодо доцільності подальшої підтримки України", - сказав очільник українського МЗС.

Міністр закликав "не піддаватися страху і шантажу", нагадавши: щоразу, коли європейці залишалися твердими, принциповими, згуртованими і сильними, "путін завжди відступав". "І навпаки, будь-яка ознака слабкості – це запрошення росії до подальшого терору і звірств. Саме тому підтримка України має продовжуватися і посилюватися, і кроки назад у санкційному режимі щодо росії є неприйнятними", - наголосив він.

Кулеба також підкреслив, що настав час взяти за мету українську перемогу і спільно працювати над її досягненням, а не шукати передчасних мирних домовленостей з росією. "москва не змінила свого ультимативного тону і зараз не готова до серйозних переговорів. Вони роблять заяви, покликані створити враження, що вони готові до переговорів, але це – лише димова завіса для продовження агресії. Ніхто не повинен вестися на це", - заявив міністр.

Читайте також: Згода на ультиматуми рф дасть їй час для відновлення сил і жорсткішого нападу - Кулеба

На його переконання, справжній мир принесе лише українська перемога: "Ця мета є цілком досяжною, і ми довели це успішними харківським та херсонським контрнаступами цієї осені. Важливою умовою на шляху до перемоги є відмова від страху", - зазначив Кулеба.

Глава МЗС України додав, що перемога України буде також перемогою Європи і Заходу та "відновить мир і безпеку на нашому континенті на десятиліття вперед".

"Нам потрібна подальша підтримка наших міжнародних партнерів. Це й оборонна допомога, і подальша ізоляція росії, і фінансова підтримка, і термінова допомога у відновленні нашої енергетичної системи, пошкодженої російськими ударами. Ще раз наголошую, що підтримка України – це не благодійність. Допомагаючи Україні, європейські партнери допомагають і собі. Вони інвестують у довгострокову безпеку та стабільність в Європі", - заявив Кулеба.

Читайте також: Україна від початку війни отримала понад $23 мільярди міжнародної допомоги - Шмигаль

Як повідомлялося, 17-20 листопада у Відні проходить ювілейний конгрес з нагоди 100-річчя заснування Пан’європейського союзу – громадсько-політичного руху, який спрямований на об'єднання всіх європейців у сильній Європі, спроможній ефективно просувати свої інтереси та ідеали у світі.

Тема загарбницької війни рф проти України є однією з головних на заході, участь у якому беруть представники Пан’європейського союзу з різних країн, європейські політики, громадські діячі та експерти. Зокрема, російському нападу на Україну присвячено одну з тематичних панелей під назвою "Україна. Війна росії проти Європи".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-