Єрмак та Гутерреш обговорили питання захисту українських дітей

Єрмак та Гутерреш обговорили питання захисту українських дітей

Фото
Укрінформ
Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак провів у форматі відеоконференції засідання Координаційної ради України з питань захисту та безпеки дітей, що відбулося за участю Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, представників структур Організації Об’єднаних Націй, послів країн G20, дитячих омбудсменів. Загалом до заходу долучилися понад 100 осіб.

Про це повідомляється на сайті Президента України, передає Укрінформ

«Наша мета – припинити насильницьку передачу чи депортацію дітей з України до російської федерації та вжити всіх необхідних заходів задля їх безпечного повернення і возз'єднання сімей відповідно до інтересів дитини та до міжнародного права», – зазначив очільник Офісу Президента.

Генеральний секретар ООН зі свого боку наголосив: діти мають бути з їхніми родинами й тими, хто опікується ними, і закликав до дій в інтересах дітей.

«Ми знаємо про дітей, які були вивезені на російську територію. Ці випадки мають бути ретельно досліджені й розслідувані. Не можна погоджуватися на спрощення процедури отримання громадянства, які призводять до спрощення усиновлення дітей російськими родинами. Ми маємо вимагати доступу до українських дітей, які перебувають на території російської федерації», – наголосив він.

Гутерреш зазначив, що інтереси дітей будуть найкраще забезпечені шляхом повернення до їхніх родин, і ЮНІСЕФ та Верховний комісар з прав людини використовуватимуть усі засоби, щоб працювати в цьому напрямі.

Єрмак нагадав, що міжнародне гуманітарне право класифікує масову примусову депортацію дітей під час збройного конфлікту як воєнний злочин, і закликав присутніх активно розповідати світові про юних українців і злочини Росії проти них, вживати заходів для запобігання новим злочинам. Він також подякував послам України та країн-партнерів, дитячим омбудсменам, які брали участь у заході.

«Нам украй потрібна ваша допомога. Впевнений: усі, хто тут зібрався, мають велике серце. І ми разом зробимо все можливе й неможливе, щоб урятувати наших дітей», – додав Єрмак.

Читайте також: Гутерреш хоче миру між Україною та росією тільки на основі Статуту ООН

Під час зустрічі було обговорено спільні дії, які можуть допомогти у припиненні злочинів РФ проти неповнолітніх українських громадян. Зокрема, це може бути допомога у встановленні місця перебування дітей із використанням механізму залучення третьої країни, оскільки дипломатичні відносини України з росією розірвані. Також рф має надавати органам ООН і міжнародним організаціям повну інформацію про українських дітей, примусово вивезених або депортованих до Росії. Крім того, було запропоновано розглянути можливість залучення Міжнародного комітету Червоного Хреста задля повернення депортованих неповнолітніх громадян України та визначити структури ООН, які можуть взяти участь у цьому процесі.

Радник – уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарія Герасимчук зазначила, що станом на 14 листопада, за даними державного порталу «Діти війни», до Росії з України депортовано 10 764 дитини.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець акцентував, що російська влада відкрито віддає накази щодо примусової депортації українських дітей і всіляко сприяє «всиновленню» їх росіянами.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-