Порядок денний G20 досі не відомий - посол України в Індонезії

Порядок денний G20 досі не відомий - посол України в Індонезії

Ексклюзив
Укрінформ
Порядок денний саміту G20 на індонезійському острові Балі у переддень його відкриття досі не оприлюднений, жодна делегація також наразі не має послідовності виступів на сесіях саміту.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів посол України в Індонезії Василь Гамянін.

"Порядок денний наразі не розголошується. Більше того, порядок виступів на сесіях ще не оголошено навіть делегаціям. Завтра вранці починається саміт, зараз у нас 16 год. (за індонезійським часом, інтерв'ю записувалося о 10 год. за київським - ред.), а нам обіцяють, що, можливо, о 19 год. дадуть попередній порядок спікерів на сесіях. Тобто у жодної делегації досі немає інформації ані про послідовність виступів, ані підсумкового документа - вони його досі не бачили. Це все ще десь “вариться”, і, як кажуть, подібних прецедентів ще не було", - сказав дипломат.

Читайте також: На Балі розпочалася зустріч лідерів США й Китаю, на якій обговорять ситуацію навколо України

За його словами, це пов'язано з тим, що росія у своїх “кращих традиціях” порушила всі усталені правила. Гамянін пояснив, що оргкомітет G20 визначив 24 жовтня як останній день реєстрації делегацій для участі в саміті, а станом на позавчора, тобто 12 листопада, росія ще не була зареєстрована.

"Тут є доволі тонкий момент: при реєстрації делегації вказується, хто є її главою. Це може бути й представник країни, який виступатиме онлайн. Тобто якщо главою делегації України є Президент Володимир Зеленський, і він виступатиме онлайн, то я, як єдина людина, яка очно представляє Україну тут, на Балі, не зможу виступати. Тож якщо росіяни зареєструють лаврова як главу делегації, теоретично йому може бути надано право виступати. Але як до цього поставляться інші учасники саміту? Адже порівняно з тими поважними людьми, які тут присутні, він ніхто. Тобто росія зробила все, щоб зруйнувати порядок денний, який Індонезія дбайливо вибудовувала протягом пів року", - зауважив посол України.

Читайте також: Відсутність путіна на саміті G20 не завадить обговорити ситуацію навколо України - Шольц

Повну версію інтерв'ю буде оприлюднено на сайті Укрінформу 15 листопада.

Як повідомлялося, міністра закордонних справ росії сергія лаврова доставили до лікарні через проблеми із серцем після прибуття на саміт G20 на індонезійському острові Балі.

15-16 листопада 2022 року в Індонезії на острові Балі відбудеться саміт G20. Прессекретар президента росії дмитро пєсков підтвердив, що путін не поїде на саміт G20 на Балі. Замість нього росію представлятиме міністр закордонних справ лавров.

Фото: flickr.com/palaciodoplanalto

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-