СБУ викрила росіянина, який у змові з Медведчуком готував в Україні держпереворот

СБУ викрила росіянина, який у змові з Медведчуком готував в Україні держпереворот

Фото
Укрінформ
Правоохоронці викрили громадянина російської федерації, який здійснював підготовку силового захоплення влади в Україні, зловмиснику оголошена підозра.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Служба безпеки України.

СБУ повідомила про підозру громадянину рф, який готував державний переворот в Україні / Фото: СБУ

Встановлено, що для здійснення державного перевороту росіянин планував використати вітчизняні громадські організації, які мали спровокувати заворушення в західних областях України. Очікувалося, що результатом буде створення в регіоні «народних республік».

Навесні співробітники СБУ затримали керівників згаданих «громадських організацій», тим самим завадивши здійсненню планів кремля.

«У результаті кропіткої слідчо-оперативної роботи вдалося вийти на російського ідеолога комбінації перевороту. Останній пов’язаний з російськими спецслужбами та координувався окремими представниками адміністрації президента рф», — зазначили в СБУ.

За даними слідства, фігурант є засновником громадських структур на території російської федерації, які підтримують ідею відновлення срср у складі трьох «слов’янських» держав: України, рф і білорусі.

Читайте також: В СБУ заперечили застосування сили під час обшуків у мера Білгород-Дністровського

Встановлено, що після Революції Гідності та початку російської агресії чоловік працював на підтримку дій рф, спрямованих на недопущення європейського вектора розвитку України. Із цією метою він вступив у змову з одним із українських громадсько-політичних діячів, пов’язаних з «Українським вибором» Віктора Медведчука, якому пообіцяв надавати підтримку в захопленні державної влади в Україні.

Домовленість між українськими та російськими учасниками передбачала використання створених на території росії та України громадських організацій і фондів для налагодження схеми надходження в Україну з рф грошових коштів.

Готуючи ґрунт для державного перевороту, фігуранти розповсюджували публічно й серед однодумців антиукраїнські звернення з дискредитацією чинної державної влади та закликами до її зміни насильницьким шляхом, уклали й підписали меморандуми і договори, спрямовані на створення сприятливих умов для здійснення зміни конституційного ладу силовим шляхом.

Фігуранти заснували додаткові проросійські структури, які повинні були надавати організаційну й силову підтримку насильницькій зміні конституційного ладу України. Саме вони мали стати «джерелом кадрів» для нової влади.

Перед початком повномасштабного вторгнення рф один із фігурантів перейшов до безпосереднього вербування учасників силового крила перевороту.

За даними СБУ, підозрюваний громадянин рф ще до початку російської агресії кілька разів приїжджав в Україну під приводом відвідин родичів. У цей час займався координацією проросійських громадських формувань й окремих діячів.

Читайте також: В ОП не виключають обмін Богуслаєва на українських полонених

Зокрема фігурант надавав ідеологічну підтримку учасникам партії «Слов’янський народно-патріотичний союз», яка згодом змінила назву на «Партію політики путіна», після чого – на «Русь єдина». За антиукраїнську діяльність вказана політична сила заборонена рішенням суду.

Громадянину рф оголошена підозра в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 109 (змова з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу та захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні Служба безпеки України зірвала план кремля зі створення «народних республік» у західних областях держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-