Республіканці чудово розуміють загрозу путінської росії - експосол США

Республіканці чудово розуміють загрозу путінської росії - експосол США

Укрінформ
Американські республіканці чітко розуміють, яку загрозу несе для США та Заходу путінська росія, тож є сподівання, що після проміжних виборів до Конгресу США підтримка України не буде зменшена.

Таку думку висловив колишній посол США в Україні Джон Гербст у бесіді з кореспондентом Укрінформу.

Гербст назвав дуже ймовірним, що республіканці матимуть абсолютну більшість у Палаті представників, та невиликий - відсотків 51-52 - перевіс у Сенаті.

Дипломат нагадав, що близько 25% республіканців у Конгресі голосували проти надання Україні пакету допомоги в 40 млрд доларів. Нещодавні заяви лідера партії в цьому законодавчому органі Кевіна Маккартні спочатку про необхідність скоротити допомогу Україні, але потім про те, що необхідна «підзвітність» такої допомоги, викликають «потенційне занепокоєння». Втім, зазначив Гербст, наразі дійсно не зрозуміло, до яких саме кроків вдадуться республіканці в разі перемоги.

Читайте також: У США відбуваються проміжні вибори до Конгресу

Водночас експосол висловив думку, що керівництво Республіканської партії чудово розуміє, що підтримка України є «критичною для американських інтересів».

«Ми знаємо, що республіканське керівництво Сенату розуміє, навіть краще за президента Джо Байдена, загрозу, яку владимир путін становить для Сполучених Штатів», - зауважив дипломат.

Він нагадав висловлювання лідера республіканців у Сенаті США Мітча Макконелі: те, що путін зробив з Україною, він захоче зробити з членами НАТО, тож США мають постачати більше зброї, ніж хоче постачати адміністрація Байдена.

Втім, Гербст не виключає, що обсяги допомоги можуть бути все ж таки зменшені, або що зміниться форма підтримки. Але, додав він, більш важливою, має стати питання використання російських активів. У західній фінансовій системі заморожені понад 300 млрд доларів російських активів. «Ми потребуємо ці активи не лише для реконструкції, але для гарантування закриття дефіциту українського бюджету в 5 млрд щомісяця зараз. Їх вистачить на все», - сказав Гербст. Він підкреслив, що «треба забрати в путіна те, що він забирає в України».

Виступаючи днями на одному з форумів у Берліні, Джон Гербст зазначив, що Захід повинен допомогти Україні спочатку перемогти у війні, а потім - у реконструкції і трансформації держави.

Гербст розкритикував тих, хто закликає надати путіну можливість зберегти обличчя, поступившись чимось. «Таким чином ми віддамо території та мільйони українців на милість варварів, які викрадають українських дітей, ґвалтують українських жінок, катують усіх, кого тільки можуть, а також руйнують цивільну інфраструктуру». Самого путіна дипломат назвав «найнебезпечнішим хижаком світу».

Читайте також: Вибори у Конгрес: кібербезпека США заявила про відсутність загроз для голосування

Експосол констатував, що путін втрачає свої «козирі»: він не зміг використати енергетику як засіб тиску на Європу та змусити її зменшити підтримку Україні, але наразі він усе ще покладається на свою спроможність налякати Захід, у тому числі ядерною загрозою. Те, що він не може налякати українців, він уже зрозумів.

Проміжні вибори до Конгресу США проходять 8 листопада. Американці переобирають усіх 435 членів Палати представників та 35 зі 100 членів Сенату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-