Верховний суд закрив провадження за позовом Денісової - ЗМІ

Верховний суд закрив провадження за позовом Денісової - ЗМІ

Укрінформ
Верховний суд закрив провадження за позовом колишньої Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Главком.

“Верховний суд закрив провадження за позовом колишньої омбудсменки Людмили Денісової до Верховної Ради ”, - йдется в повідомленні.

Позивач оскаржувала парламентську постанову про висловлення їй недовіри, що автоматично потягнуло за собою звільнення з посади. На думку Денісової, Верховна Рада вийшла за межі Конституції, оскільки висловлення недовіри Уповноваженій Верховної Ради з прав людини не закріплено в Основному Законі.

Також вона вважала, що частина четверта статті 12 Закону України “Про правовий режим воєнного стану” (у період дії воєнного стану парламент може прийняти рішення про звільнення посадової особи з посади, призначення на яку та звільнення з якої віднесено до його повноважень) не відповідає Конституції.

Окремо Денісова апелювала до повноважень спікера Ради Руслана Стефанчука. І знову згадала Конституцію: голова Верховної Ради не може ініціювати питання про висловлення недовіри та звільнення у зв’язку із цим будь-якої особи, яку призначає парламент.

Читайте також: Звільнення Денісової підриває незалежність інституції омбудсменамоніторингова місія ООН

Під час засідання представник Ради заявив клопотання про закриття провадження. Причина – справа Денісової підлягає розгляду Конституційного суду. Адже саме цей суд може перевіряти правові акти Ради на відповідність Конституції.

Верховний суд погодився з таким твердженням. І пояснив: позовна заява Денісової зводиться до обґрунтування неконституційності і, як наслідок, незаконності постанови Ради у вирішенні питання висловлення недовіри Уповноваженому. А це вже є юрисдикцією Конституційного суду.

З цих підстав Верховний суд і закрив провадження.

Як повідомляв Укрінформ, 31 травня народні депутати звільнили Людмилу Денісову з посади Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-