Учасники конференції омбудсменів у Загребі висловили підтримку України

Учасники конференції омбудсменів у Загребі висловили підтримку України

Декларація
Укрінформ
Учасники конференції омбудсменів і національних інституцій з прав людини у рамках першого парламентського саміту Кримської платформи “Битва за права людини. Крим. Україна. Світ” прийняли спільну Декларацію на підтримку України.

Про це у Фейсбуці повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

“Як результат зустрічі, учасників заходу запросили до підписання Декларації учасників заходу високого рівня за участі омбудсманів та національних інституцій з прав людини у рамках першого парламентського саміту Кримської платформи “Битва за права людини. Крим. Україна. Світ”, - написав Лубінець, зазначивши, що омбудсмени країн висловили свою підтримку Україні.

За словами Лубінця, під час цієї конференції він розповів омбудсменам про те, що відбувається в Україні, яким став Крим після захоплення його рф. Він уточнив, що рф вже скоїла всі можливі злочини проти цивільних людей: незаконні затримання, катування, ґвалтування, жорстоке поводження та багато іншого.

Зі свого боку омбудсмен Західної Австралії, Президент IOI Кріс Фільд сказав, що омбудсмени всього світу засуджують російську збройну агресію проти України. Фільд розповів про своє перебування на кордоні Угорщини та України, де він поговорив з українською родиною, яка втекла від війни, і зазначив, що підтримка України потрібна як зараз, так і після війни.

Член керівної ради European Network of National Human Rights Institutions, захисниця прав громадян Албанії Ерінда Балланка висловила переконання, що варто продовжувати підтримку українців і засуджувати збройну агресію росії.

Член Незалежної комісії з розслідувань порушень в Україні, омбудсмен Боснії і Герцеговини Ясмінка Джумхур також засудила російську сторону та звернула увагу на те, що рф не комунікує у сфері захисту прав людей.

Член Підкомітету з акредитації GANHRI, голова Комісії з рівності та прав людини Великої Британії Марсіаль Бу висловив стурбованість фактами торгівлі людьми та їх експлуатацією.

У свою чергу громадський захисник Грузії Ніно Ломджарія розповіла по те, як грузини потерпали від росіян під час війни. Вона зазначила, що чимало людей залишили власні будинки у 2008 році, коли в Грузію прийшли озброєні росіяни. На захоплених територіях вони забороняли грузинську мову. Ломджарія порівняла злочинні дії, які чинила росія раніше, із тими, які чинить наразі в Україні, і засудила порушення міжнародного права та прав людини.

Також учасники Конференції обговорили питання захисту прав біженців, які нині перебувають у різних куточках світу, та захисту прав дітей.

Омбудсвумен Республіки Хорватія Тена Шимонович Айнвальтер зазначила, що головне – зберегти життя.

Лубінець наприкінці Конференції подякував представникам 60-ти країн за участь у ній і запросив своїх колег до України, зокрема, і на відзначення 25-річниці створення очолюваної ним інституції.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Лубінець заявив, що такі рішення, як резолюція ПАРЄ щодо визнання режиму рф терористичним збережуть життя невинних людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-