Кулеба розповів про результати африканського турне

Кулеба розповів про результати африканського турне

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що задоволений результатами першого африканського турне, й анонсував підготовку до другого.

Про це він сказав на онлайн-брифінгу у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я дуже задоволений поїздкою (до країн Африки. – ред.). По-перше, ми самі набагато краще почали розуміти нюанси африканської політики, ситуації і можливості для України в Африці. По-друге, буквально на очах змінювалися погляди наших африканських колег на низку питань, тому що російська пропаганда працювала і працює в Африці доволі потужно», - сказав Кулеба.

За його словами, перші, негайні результати африканського турне можна було побачити у голосуванні за історичну резолюцію Генасамблеї ООН, яку підтримали 143 держави включно з усіма чотирма країнами, які відвідав глава МЗС: Сенегалом, Кот д’Івуаром, Ганою та Кенією.

«Але це лише той результат, який на поверхні. Під час турне вдалося домовитися про цілу низку конкретних речей», - зауважив він.

Міністр назвав результати африканського турне, серед яких домовленість про візити до України президента Сенегалу і міністра закордонних справ Кот-д’Івуару, рішення про відкриття посольства України в Ґані та розробку «дорожньої карти» розвитку українсько-ганійських відносин, низка бізнес-форумів, рішення про направлення івуарійської бізнес-делегації до України, низка меморандумів про взаєморозуміння між Радою експортерів та інвесторів при МЗС України та відповідними африканськими інституціями.

Очільник МЗС нагадав, що через російський ракетний терор з використанням іранських дронів він був змушений достроково припинити турне африканськими країнами, але на доручення міністра його продовжує представник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх, який уже відвідав Ефіопію, Мозамбік, Ботсвану, ПАР, а сьогодні відвідує Нігерію.

Глава МЗС нагадав, що Президент Володимир Зеленський провів цього року вже сімнадцять розмов з африканськими лідерами, а наступного року запланована перша велика конференція Україна-Африка.

«Ми зараз з урахуванням мого турне і візитів спеціального представника України остаточно фіналізуємо концепцію цього заходу, щоб зробити його максимально орієнтованим на результат в інтересах і України, і відповідних африканських країн. Захід будемо проводити в першому кварталі наступного року, у першій його половині», - поінформував міністр.

Відповідаючи на запитання журналістів, Кулеба зазначив, що не планує відновлювати перерване турне.

«Але, безумовно, якщо було перше турне міністра, то обов’язково буде і друге, і над його підготовкою ми почнемо працювати буквально незабаром», - запевнив Кулеба.

Він також анонсував важливі новини на втілення Азійської стратегії та принципово новий рівень взаємодії України з регіоном.

Насамкінець Кулеба підкреслив, що для справжньої ізоляції держави-терориста росії євроатлантичного простору недостатньо.

«Ми задушимо їх всюди. На кожному континенті та в кожному куточку світу. Ми докладемо максимуму зусиль, щоб не залишити їм кисню буквально ніде», - наголосив глава української дипломатії.

Читайте також: Кулеба вносить на розгляд Президента пропозицію розірвати дипвідносини з Іраном

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 3 жовтня розпочав перше в історії української дипломатії турне глави МЗС країнами Африки, яке мало тривати до 12 жовтня. Однак він був змушений перервати турне 10 жовтня через масований ракетний обстріл росією українських міст.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-