Україна приєдналася до Конвенції про екстрадицію

Україна приєдналася до Конвенції про екстрадицію

Укрінформ
Верховна Рада ратифікувала Конвенцію про екстрадицію.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт парламенту, за відповідний закон "Про приєднання України до Конвенції про екстрадицію" (№0158) проголосували 305 народних депутатів.

Так, ратифікація документу дозволить Україні стати державою-учасницею Конвенції про екстрадицію, створить правові підстави для співробітництва з компетентними органами держав-учасниць щодо видачі з метою притягнення до кримінальної відповідальності або виконання вироку осіб, які, намагаючись ухилитися від відповідальності за вчинені злочини, переховуються на території однієї з них.

Читайте також: Офіс генпрокурора не отримував від США запит на екстрадицію Коломойського

Державами-учасницями Конвенції є Аргентинська Республіка, Республіка Чилі, Республіка Колумбія, Домініканська Республіка, Республіка Еквадор, Республіка Сальвадор, Республіка Гватемала, Республіка Гондурас, Республіка Казахстан, Мексиканські Сполучені Штати, Республіка Нікарагуа, Республіка Панама та Сполучені Штати Америки.

Згідно з текстом документу, зокрема, встановлюється зобов’язання держав-учасниць Конвенції видавати осіб, які можуть перебувати на їхніх територіях та які є обвинуваченими або засудженими, а також розпочати провадження проти особи у разі відмови від видачі з підстав громадянства. При цьому зазначається, що Україна не видаватиме іншій державі своїх громадян.

Читайте також: «Батальйон Монако»: ДБР направило запит на екстрадицію фігуранта з Лазурного узбережжя

Окрім того, передбачається, що Україна може відмовити у видачі особи, якщо є обґрунтовані підстави вважати, що екстрадиція суперечить інтересам національної безпеки України.

В Україні запити про екстрадицію складатиме й отримуватиме Офіс генерального прокурора (під час досудового розслідування) та Міністерство юстиції (під час судового провадження або виконання вироку).

Конвенція набирає чинності для кожної з держав, що підписали її, через тридцять днів після здачі на зберігання відповідної ратифікаційної грамоти.

Як повідомлялося, Конвенція про екстрадицію була укладена в Монтевідео, Республіка Уругвай, 26 грудня 1933 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-