Співавторами нової резолюції ООН на підтримку України стали 67 країн - Джапарова

Співавторами нової резолюції ООН на підтримку України стали 67 країн - Джапарова

Укрінформ
Підтримка нової резолюції ООН про невизнання псевдореферендумів на окупованих росією територіях України, яка наразі розглядається на 11-й надзвичайній спеціальній сесії Генеральної Асамблеї ООН, - це можливість для кожної держави бути на правильному боці історії та зробити свій внесок у перемогу над росією.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова у коментарі, оприлюдненому в Фейсбуці, передає Укрінформ.

Вона зазначила, що співавторами документа «Територіальна цілісність України: захищаючи принципи Статуту ООН» вже стали 67 держав.

Читайте також: Джапарова в ОБСЄ: Чим більше підтримки Україна отримає зараз, тим швидше закінчиться війна

«Ця резолюція не лише про підтримку територіальної цілісності нашої держави, але й про здатність міжнародної спільноти відстояти основоположні принципи Статуту ООН… Підтримка нової резолюції – це про те, щоб бути на правильному боці історії та можливість для кожної держави зробити свій внесок у перемогу», - акцентувала Джапарова.

Перша заступниця міністра зауважила, що практика фіктивних референдумів і спроби незаконної анексії не нова для росії - вона вже застосовувалася в українському Криму у 2014 році.

Джапарова нагадала, що з того часу і до початку повномасштабного вторгнення, з ініціативи України було ухвалено 11 резолюцій Генасамблеї ООН щодо територіальної цілісності нашої держави, захисту прав людини в окупованому Криму та щодо проблеми мілітаризації росією українського півострова. А після 24 лютого Генеральна Асамблея ООН вже схвалила дві не менш важливі для України резолюції: «Агресія проти України» та «Гуманітарні наслідки агресії проти України».

Читайте також: Кислиця в ООН: росія вже вбила члена моєї сім'ї

Перша заступниця очільника МЗС поінформувала, що головними сигналами проєкту резолюції, яку наразі розглядає надзвичайна спецсесія, є підтвердження нікчемності результатів «референдумів» і відхилення будь-якої зміни статусу українських областей; заклик до держав, міжнародних організацій та спеціалізованих установ ООН не визнавати будь-які зміни статусу областей України та вимога до рф негайно та безумовно скасувати свої рішення щодо статусу областей України і негайно, повністю і безумовно вивести всі свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Як повідомлялося, 11-та надзвичайна спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН 10 жовтня розпочала розгляд проєкту резолюції про невизнання псевдореферендумів на окупованих росією територіях України.

Голосування за проєкт резолюції очікується в середу, 12 жовтня.

Читайте також: Агресія однієї країни проти іншої несумісна зі Статутом ООН - голова Генасамблеї

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 10 жовтня звернувся до країн Африки із закликом облишити «нейтральність» і підтримати резолюцію ГА ООН, яка засуджує агресію росії та її незаконні спроби анексувати територію України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-