Експерт пояснив, чому неправильно казати «Курили - це Японія»

Експерт пояснив, чому неправильно казати «Курили - це Японія»

Укрінформ
Японія не вважає свої Північні території, зокрема Еторофу, Кунаширі, Шикотан і Хабомаї, частиною Курильських островів, тому казати "Курили - це Японія" неправильно.

Таке роз’яснення дав у Фейсбуці редактор японськомовної версії сайту Укрінформу Такаші Хірано.

Він відзначив, що важливою частиною суті рішень Верховної Ради та указу Президента України від 7 жовтня є невизнання Північних територій Японії частиною Курильських островів.

«Японія не вважає свої Північні території (чотири острови: Еторофу, Кунаширі, Шикотан і Хабомаї) частиною Курильських островів, що є основним обгрунтуванням, чому Японія може претендувати на ці чотири острови. Для Японії Північні території та Курильські острови (ми називаємо їх Чишимські острови) – різні», - зазначив Хірано.

Японський журналіст нагадав, що у Сан-Франциському мирному договорі від 1951 року Японія відмовилася від Курильських островів разом з префектурою Карафуто. Однак СРСР його не підписав, тож суто юридично для Москви японська відмова не може мати значення, зауважив він.

Читайте також: Визнання Північних територій Японії окупованими росією є логічним кроком України - експерт

Водночас Хірано констатував, що раніше СРСР, а нині росія вважає, що ці чотири острови також є частиною Курильських островів і що Японія не має права на них претендувати, наполягаючи на тому, що це є результатом Другої світової війни.

У цьому контексті він ще раз наголосив, що СРСР не є підписантом Сан-Франциського мирного договору. Власне, тому між Японією та росією досі немає мирного договору і не здійснено остаточної демаркації між ними, зауважив японський журналіст.

«Тому коли українці інерційно за російським варіантом вживають «Курили» як синонім Північних територій Японії, це сприймається японцями некоректним. У резолюції ВРУ та указі Президента не вживається термін «Курильські острови», а використовується тільки «Північні території». І це один з основних прогресивних і позитивних моментів цього рішення», - акцентував Хірано.

Насамкінець він ще раз акцентував, що неправильно казати: «Курили - це Японія», а правильно: «Північні території - це Японія» і закликав позбутися радянської спадщини і в термінології щодо Східної Азії.

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла звернення до міжнародного співтовариства щодо Північних територій Японії. Звернення ВР спрямоване на недопущення толерування пов'язаних з окупацією питань та привернення уваги на міжнародному рівні до необхідності підтримки суверенних територій Японії та прискорення фактичної реалізації домовленостей 1956 року.

Президент Володимир Зеленський указом визнав Північні території Японії окупованими Росією і доручив Кабінету Міністрів у своїй діяльності виходити з позиції, що Північні території є невід'ємною частиною суверенної території Японії.

Читайте також: У Японії позитивно сприйняли рішення української влади щодо Північних територій – посол

Міністерство закордонних справ України 8 жовтня оприлюднило заяву, в якій зазначається, що Указ Президента України про підтвердження поваги до суверенітету й територіальної цілісності Японії включно з її північними територіями та ухвалення відповідного звернення ВР підтверджують відданість нашої держави принципам та нормам міжнародного права.

Уряд Японії повернув у щорічний дипломатичний довідник "Синя книга дипломатії" формулювання "незаконно окуповані" щодо Північних територій, що включають острови Еторофу, Кунаширі, Шикотан і Хабомаї. Токіо заявляє, що радянський союз незаконно захопив Північні території незабаром після капітуляції Японії в Другій світовій війні в серпні 1945 року. москва стверджує, що це було зроблено «законно».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-