G7 ніколи не визнає псевдореферендуми на тимчасово захоплених рф територіях України

G7 ніколи не визнає псевдореферендуми на тимчасово захоплених рф територіях України

Заява
Укрінформ
Країни «Групи семи» (G7) ніколи не визнають правомірність фейкових «референдумів», що організовані росією на тимчасово захоплених територіях України, та закликають всі країни світу також рішуче заперечити цим спробам кремля виправдати власні міжнародні злочини.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві лідерів G7, повний текст якої оприлюднений на сайті Європейської Ради.

«Ми, лідери «Групи семи» (G7), рішуче засуджуємо фейковий референдум, який росія намагається використати, щоб створити фальшивий привід для зміни статусу суверенних територій України, яка перебуває під триваючою російською агресією. Такі дії (росії – ред.) є очевидним порушенням Хартії Об’єднаних Націй та міжнародного законодавства, та спрямовані у діаметрально протилежному напрямку відносно верховенства права між державами», - йдеться у спільній заяві.

Як зазначили лідери «Групи семи», ці фейкові «референдуми», що були ініційовані росією та її поплічниками, не матимуть жодного правового ефекту або легітимності. Російські методи їх організації не мають нічого спільного із демократичними нормами та супроводжуються грубим залякуванням мирного місцевого населення. Ці фіктивні «референдуми» на територіях, які були насильно захоплені та тимчасово контролюються росією, жодним чином не відображують легітимну волю народу України, який продовжує спротив спробам росії силоміць змінити кордони.

Читайте також: Туреччина не визнає результати псевдореферендумів

«Ми ніколи не визнаємо ці референдуми, які є кроком до російської анексії, та ми ніколи не визнаємо анексію (окупованих територій – ред.), якщо вона відбудеться», - наголосили лідери «Групи семи».

Вони також засудили навмисні кроки росії до ескалації, включаючи проведення часткової мобілізації резервістів та безвідповідальну ядерну риторику кремля.

«Ми закликаємо всі країни одноголосно заперечити ці фейкові референдуми як спробу росії створити фальшиве прикриття для власних порушень міжнародного права. Ми готові покласти подальшу економічну ціну на росію, на її персон та установи - як в росії, так і за її межами - що надають політичну та економічну підтримку злочинним спробам росії змінити статус цих територій України», - йдеться у заяві.

Лідери «Групи семи» наголосили, що вони залишаються твердими у підтримці України та у наданні їй допомоги у боротьбі за збереження власного суверенітету та територіальної цілісності, а також у дотриманні її права на самооборону та на можливість вільно обирати власне майбутнє.

«Ми будемо продовжувати надавати фінансову, гуманітарну, військову, дипломатичну та правову підтримку та просуватися вперед у зусиллях з відновлення країни, включаючи участь у Міжнародній конференції експертів з відновлення, реконструкції та модернізації України в Берліні 25 жовтня», - наголошується у документі.

Читайте також: Штати вже мають інформацію про цифри, які рф оголосить на псевдореферендумах

Як повідомлялося, після початку прямого військового вторгнення росії в Україну 24 лютого поточного року, що стало продовженням російської війни проти України з 2014 року, лідери країн «Групи семи» та Євросоюз висловили дієву солідарність з Україною, почали надавати їй значну економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. Водночас, ці країни наклали погоджені індивідуальні та секторальні економічні санкції на росію, що спрямовані на обмеження можливостей кремля у фінансування його машини війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-