В обміні Медведчука найбільше була зацікавлена фсб - розвідка

В обміні Медведчука найбільше була зацікавлена фсб - розвідка

Укрінформ
Керівник ГУР Кирило Буданов вважає, що в обміні підозрюваного у державній зраді Україні Віктора Медведчука найбільше була зацікавлена фсб рф.

Про це він розповів на брифінгу, відповідаючи на питання, як саме проходили переговори щодо обміну і кому найбільше був потрібен в росії Медведчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Медведчук на цьому етапі найбільше потрібний саме фсб, тому що це особа, через яку напряму йшло фінансування багатьох агентурних мереж тут. Через цю особу йшло фінансування певних посадовців та взагалі наповнення негласного бюджету фсб. Тому він їм конче потрібний. Це, перш за все, засіб їхнього впливу і заробляння/відмивання коштів. Це і є головна причина, чому вони так за нього боролися", - сказав Буданов.

Водночас він відмовився розкривати усі деталі переговорів стосовно останнього обміну, де фігурував Медведчук, оскільки не хоче, аби це вплинуло на подальші домовленості. "На жаль, я не можу прямо відповісти на усі питання стосовно деталей переговорів, бо робота триває", - зазначив він.

У свою чергу, т.в.о. Служби безпеки України Василь Малюк запевнив, що відсутність Медведчука на території України жодним чином не вплине на подальший розгляд його справи.

"Відсутність Медведчука на території України жодним чином не вплине на подальший розгляд справ по суті. Все, що він знав, він уже розповів. Тому ми можемо використовувати усі процесуальні можливості, щоб повернути наших героїв", - підкреслив він.

Малюк також зазначив, що кількість українських героїв, яких обміняли на Медведчука, говорить про те, що той, власне, був "топовим зрадником України". "Ми розуміємо, що наші недруги з фсб готують різноманітні інформаційні операції. Не виключено, що в майбутньому вони можуть використати Медведчука у своїх цілях. Але все, що стосується Медведчука, уже лягло у відповідні справи, а тепер потрібно було використати його для повернення наших героїв", - сказав керівник СБУ.

Читайте також: Обмін Медведчука не вплине на розгляд на його справи про держзраду - СБУ

Як повідомлялося, 21 вересня в результаті обміну вдалося повернути з російського полону понад 200 українських захисників, у тому числі 124 офіцерів, а також 10 іноземців. Серед визволених - 188 захисників "Азовсталі", із них - 108 «азовців», нацгвардійці, морпіхи, прикордонники, поліцейські, тероборонівці, працівники СБУ. З полону рф також звільнено п'ятьох командирів «Азова».

російській стороні повернули підозрюваного у державній зраді України Віктора Медведчука та 55 військових рф.

Як відомо, Медведчуку раніше було повідомлено про підозру за ч.1 ст.111 (державна зрада), ч.1 ст.258-3 (сприяння терористичній організації) та ч.1 ст.438 (розграбування національних цінностей) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-