Псевдореферендумів рф не існує в юридичній площині - голова ЦВК

Псевдореферендумів рф не існує в юридичній площині - голова ЦВК

Укрінформ
Будь-які псевдореферендуми російських загарбників на тимчасово захоплених територіях України є незаконними, проти осіб, причетних до їх організації слід застосувати санкції.

Про це голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко заявив на брифінгу для міжнародних журналістів, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу ЦВК.

«Псевдореферендум – це приховане посягання на глибинні цінності, це руйнування світового порядку. Також такі незаконні референдуми – це спосіб виправдання війни та воєнних злочинів», - підкреслив голова ЦВК.

Він нагадав, що референдум в Україні як інститут демократії має відбуватись відповідно до українського законодавства та міжнародних стандартів.

«Те, що намагається організувати рф на тимчасово окупованих територіях, не має нічого спільного з референдумом. Проте наслідки таких дійств можуть бути катастрофічними не лише для України, а стосуватись всього світового порядку. Це небезпечно, бо формується картина світу, у якій одна держава може захопити територію іншої держави, влаштовувати терор проти її громадян, прикриваючись демократичними інститутами, легітимізуючи захоплення нібито референдумом», - пояснив Діденко.

Читайте також: росіяни відкладають «референдум» у Херсоні: в облраді назвали можливі причини

Голова ЦВК зауважив, що є приклад незаконного захоплення Криму і так званий «референдум», якого ніхто не визнав. Однак засудження та реакції міжнародної спільноти було недостатньо, і це вилилося у повномасштабну війну проти України.

Діденко також висловив переконання, що сьогодні важливим є засудження міжнародним співтовариством процесів щодо псевдореферендумів росії .

Голова ЦВК закликав застосувати персональні спеціальні економічні та інші санкції проти громадян російської федерації, причетних до організації на тимчасово окупованих територіях України заходів щодо підготовки та проведення псевдореферендумів. А також – посилити політико-дипломатичний тиск на рф, подати їй чіткі сигнали щодо невідворотних негативних наслідків для неї за чергову спробу протиправної зміни міжнародно визнаних кордонів України.

Читайте також: У кремлі усвідомлюють, що явка на «референдумах» в Україні буде низькою – Держдеп

Водночас Діденко додав, що фіксація та документування інформації про організаторів псевдореферендумів важлива для подальшого правосуддя, коли території будуть звільнені, а всі злочинці – покарані.

Як повідомлялося, віцепрем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що псевдореферендуми, які росія планує проводити на тимчасово захоплених територіях, є злочином, за участь у них передбачена кримінальна відповідальність, тому місцевим мешканцям краще евакуюватися або ж усіма можливими методами уникати участі у них.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-